Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Laatst maakte ik deze maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk. Voor wat extra groenten kookte ik ook wat worteltjes en zo verscheen er een heerlijk maaltje op tafel. Helemaal bedacht door zoonlief van zeven jaar.

Hij ging namelijk mee boodschappen doen en mocht zelf in de winkel uitkiezen wat we gingen eten. De enige eis was ‘geen pizza, geen pannenkoeken’. Na uitvoerig onderzoek op de groenteafdeling kwam hij terug met een zak wortels en maiskolven. Over het vlees hoefde meneer niet lang na te denken, ‘ik wil biefstuk’. Nou had ik daar zelf ook wel zin in dus ook die keuze was snel gemaakt. Wat dat betreft is hij al net zo’n bourgondiër als zijn vader aan het worden, maar dat kan natuurlijk ook bijna niet anders ;-)

Tot slot moest er nog worden bedacht of er aardappels, rijst of pasta bij moest komen. En dat werd dus een zak krieltjes. Eenmaal thuis maakte ik er in de keuken deze maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk van. En we hebben zitten smullen!

Ik moest trouwens wel beloven dat ik er op mijn website bij zou zetten dat dit recept bedacht is door Jens. Bij deze! Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. krieltjes, in de schil
  • 4 maiskolven
  • 500 gr. worteltjes
  • 4 biefstukjes
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • roomboter
  • olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee ovenschalen klaar die je invet met wat boter. Zet ook een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook. Haal de biefstuk vast uit de koelkast, dep droog met een keukenpapiertje en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.

Kook de krieltjes met schil vijf minuten voor en laat ze daarna droogstomen en uitlekken in een vergiet. Leg de krieltjes in een ingevette ovenschaal en druk ze een beetje plat met een vork. De bedoeling is dat de schil openbarst maar dat je de krieltjes niet helemaal platdrukt. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en bestrooi met grof zeezout. Zet apart voor zo.

Verwijder indien nodig de bladen van de maiskolven en trek de draden eraf. Leg de maiskolven in een tweede ingevette ovenschaal en snijd een stukje roomboter in blokjes. Verdeel deze over de maiskolven en strooi er daarna wat grof zeezout overheen. Zet beide ovenschalen nu 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Breng intussen in de pan opnieuw een laagje water aan de kook. Boen de worteltjes schoon en snijd in gelijke stukken. Kook de worteltjes met wat zout in zo'n 12 minuten gaar. Giet af en roer een klein klontje roomboter door de worteltjes. Houd warm voor zo.

Als de krieltjes en maiskolven bijna klaar zijn bereid je de biefstuk. Zet een flinke koekenpan of hapjespan (zonder anti-aanbaklaag) op het vuur en laat goed heet worden. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en doe hier een flinke scheut olijfolie bij.

Wrijf de biefstukken in met wat peper en schroei ze op hoog vuur snel aan alle kanten dicht. Zet het vuur laag en bak de biefstukjes nog één minuut per kant, blijf ze over de bodem van de pan bewegen. Haal ze uit de pan en verpak bij elkaar in aluminiumfolie, laat een paar minuten rusten.

Schep de knapperige ovenkrieltjes op de borden en leg hier een maiskolf naast. Schep er wat gekookte worteltjes bij en haal de biefstuk uit het folie. Leg ook deze op de borden en schep er wat bakvet uit de pan.

Ik bak mijn biefstukjes trouwens graag rosé. Wil je ze iets meer doorbakken houd dan twee minuten per kant aan. Voor helemaal doorbakken kies je voor drie minuten per kant maar dat is echt zonde van dit lekkere stukje vlees.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Maiskolven uit de oven met boter en zout, knapperige krieltjes en biefstuk

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens