Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Quiches staan bij ons met enige regelmaat op tafel. Ze zijn meestal makkelijk om te maken, je kan er eindeloos mee variëren en ook onze zoon smult er altijd van. Ook deze makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère was weer een succes. En ook deze stond lekker snel op tafel.

Meestal gebruik ik plakjes deeg voor hartige taart voor mijn quiches. Omdat ik blijkbaar niet goed had opgelet toen ik de vriezer opende werd het deze keer roomboter bladerdeeg. De rand kreeg hierdoor een wat luchtigere structuur en de quiche smaakte echt heerlijk. Zelf eens proberen? Hier vind je het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 plakjes bladerdeeg*
  • 2 preien
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gr. bacon
  • 200 gr. crème fraiche
  • 4 eieren
  • 100 gr. Gruyère, geraspt
  • boter om in te vetten
  • olijfolie
  • peper en zout

* Ik koos deze keer voor roomboter bladerdeeg, dan wordt de rand net iets luchtiger. Je kan ook plakjes deeg voor hartige taart gebruiken.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet alvast en ingevette quichevorm of springvorm klaar. Verwarm ook alvast een hapjespan op laag vuur. Haal het bladerdeeg uit de vriezer zodra je alle ingrediënten hebt gesneden.

Verwijder de kontjes van de prei en snijd de steel in ringetjes. Pel de rode ui, snijd in vier parten en vervolgens in dunne schijfjes. Pel tenslotte de teen knoflook en hak deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de prei, rode ui en knoflook hier een paar minuten in. Kruid met peper en zout.

Breek intussen de vier eieren boven een mengkom, schep hier de crème fraiche bij en roer alles goed door elkaar tot je een dun eiermengsel hebt. Kruid met wat peper en zout en voeg hier de helft van de Gruyère aan toe. Roer nogmaals goed door elkaar.

Bedek de quichevorm met het bladerdeeg, leg één blad in het midden en trek een beetje uit over de bodem. Trek vervolgens de andere bladen voorzichtig wat uit elkaar en bedek hier de randen mee. Zorg dat de vellen elkaar op de bodem overlappen en plak aan elkaar met een vinger die je even onder de kraan hebt gehouden.

Druk de overhangende randen deeg van de quichevorm af, als je een springvorm gebruikt laat je deze nog even hangen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en beleg de bodem met de helft van de plakjes bacon. Schep hier het preimengsel op en leg daar de resterende plakjes bacon weer op.

Giet nu het eiermengsel in de quichevorm en zorg dat alle prei en bacon is bedekt. Strooi tenslotte de resterende Gruyère erover. Gebruik je een springvorm dan kan je de randen overhangend deeg nu naar binnen klappen, over de vulling heen.

Schuif de quichevorm in je voorverwarmde oven en laat deze 25 minuten bakken. De quiche is klaar zodra de bovenkant mooi goudbruin is geworden. Haal de quiche voorzichtig uit de vorm en snijd in stukken, eet smakelijk.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Makkelijke quiche met bacon, prei en Gruyère

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens