Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger

Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Hoofdgerecht
20 minuten + 35 minuten oven
4 personen

Een van de succesrecepten op Kookidee zijn de ovenfrietjes, en ook zelf maken wij die hier regelmatig. Afgelopen week combineerden we deze ovenfrites met andere patatjes, namelijk wortelfrites uit de oven. Heerlijk in combinatie met een hamburger die Italiaans getint was met mozzarella en pancetta.

Je hebt deze makkelijke wortelfrietjes echt zo gemaakt. En je kan ze prima tegelijk bakken met de gewone ovenfrites. In de tussentijd heb je dan alle rust om die heerlijke hamburgers te maken en je hebt een maaltijd waar jong en oud van zullen smullen. Hier het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. wortelen, eventueel verschillende kleuren
  • 800 gr. grote kruimige aardappelen
  • 500 gr. rundergehakt
  • 2 sjalotjes
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 50 gr. pancetta
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • bloem (beetje)
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • boter om te bakken

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet twee bakplaten klaar die je bekleed met bakpapier.

Schil de aardappelen (of boen ze even schoon als je biologische gebruikt) en snijd in dikke frites. Doe ze in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan. Dep de frites droog met een theedoek en doe ze in een mengkom waar je een scheut zonnebloemolie bij doet.

Hussel alles goed door elkaar en verdeel over een ovenplaat. Strooi er eerst wat bloem en daarna wat grof zeezout over en schuif de ovenplaat in je voorverwarmde oven. Ze moeten er eerst 20 minuten in maar zet even een kookwekker op 10 minuten, de wortels komen er zo ook nog bij.

Boen de wortels goed schoon, heb je erg grote wortels snijd deze dan eerst in tweeën zodat ze ongeveer even groot zijn als de gewone frites. Snijd de wortels vervolgens in de lengte in dikke plakken en daarna in frites. Doe ze in een mengkom en hussel goed door elkaar met een scheut olijfolie, verdeel ze over de tweede bakplaat en strooi er wat grof zeezout over.

Schuif nadat de aardappelfrites 10 minuten in de oven hebben gestaan de bakplaat met wortelfrites erbij in de oven. Laat ze 10 minuten meebakken met de aardappelfrites op 180 graden.

Pel en snipper intussen de sjalotjes en snij de pancetta in kleine blokjes. Doe het gehakt in een kom en kneed hier de gesneden pancetta, de gesnipperde sjalotjes en wat Italiaanse kruiden door. Scheur de bol buffelmozzarella in kleine reepjes en kneed 'grof'door het gehakt heen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Verhit een hapjespan en smelt hier wat boter en olijfolie in. Verdeel het gehakt in 4 ballen, druk een beetje plat tot een hamburger maar zorg dat je het niet te hard aandrukt. De mozzarella smelt toch in de pan dus ze vallen toch wel wat uit elkaar, geeft niets.

Bak beide kanten bruin op hoog vuur en bak de hamburgers daarna gaar in zo'n 15 minuten. Keer de burgers regelmatig om, het handigst gaat dat met een flinke spatel en/of vleestang. Het zijn wat kruimelige hamburgers dus heel houden moet je maar niet proberen.

Als de ovenfrites 20 minuten en de wortelfrites 10 minuten in de oven hebben gezeten haal je beide bakplaten er even uit. Verhoog de temperatuur intussen tot 200 graden en keer de aardappelfrites om en schep de wortelfrites een beetje door elkaar. Schuif beide ovenplaten weer terug in de oven en bak nog 15 minuten op 200 graden.

Als je alles goed hebt getimed zijn alle frites en de hamburgers tegelijk klaar. Schep de frites in een schaal met wat keukenpapier en hussel door elkaar, zo haal je het ergste vet eraf. Doe hetzelfde met de wortelfrites en zet op tafel. Schep de hamburgers op de borden en schep er op tafel de frites bij. Lekker met mayonaise.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger
Makkelijke wortelfrietjes met een Italiaanse hamburger

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens