Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken gekookte rijst’, het is een Oosters maaltje dat iedereen vast wel kent. Zelf maakte ik het vroeger met de bekende kruidenmix uit een zakje, maar deze versie is nog veel lekkerder. Voor deze nasi goreng met reepjes omelet heb ik maar een paar kruiden gebruikt en lekker verse groenten.

Omdat je de rijst roerbakt is het goed als deze ruim van tevoren wordt gekookt. Bijvoorbeeld in de ochtend of zelfs de avond ervoor, zo bakt de rijst perfect en smaakt je nasi goreng echt heerlijk. Ik koos voor blokjes kipdij, maar je kan ook varkensfilet of spekreepjes gebruiken. Of je maakt het gewoon drie keer, hier vind je het recept.

Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, het merendeel schep je zo in de pan en kost je niet al teveel tijd. Als je alles vantevoren snijdt en klaarzet heb je deze heerlijke nasi goreng in een handomdraai klaar. Ik kan me voorstellen dat je bepaalde kruiden niet in huis hebt, kies dan voor Chinees vijfkruidenpoeder… een lekkere smaakmaker voor de Oosterse keuken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. rijst, bv. basmatirijst
  • 200 gr. kipdijfilet
  • 100 gr. doperwten (diepvries)
  • 1 grote prei (of 2 kleine)
  • 3 lenteuitjes
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 grote ui
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 100 gr. taugé
  • 4 eieren
  • 1 tl. trassi
  • 1 tl. sambal oelek
  • 1 tl. laos
  • 1 tl. kurkuma
  • ketjap manis
  • sojasaus
  • wokolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Kook de rijst ruim van tevoren en laat afkoelen, roer de rijst tijdens het afkoelen regelmatig om. Zelf kookte ik de rijst aan het begin van de middag en heb ik deze de rest van de dag in de pan laten staan. Zet voor je begint met koken de wok op laag vuur zodat deze door en door warm wordt.

Snij de prei en de lenteui in ringetjes, verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de paprika en snij in reepjes. Rol de rode peper stevig tussen je handen en snijd de steel eraf, klop de zaadjes eruit en snij in de lengte doormidden. Verwijder overgebleven zaadjes en de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Zet alles even apart voor zo.

Pel en snipper de ui, de sjalotjes en de teentjes knoflook en zet apart voor zo. Snij de kipdij in blokjes en hou apart voor zo. Verhit een scheutje wokolie in de wok en bak de ui, sjalot en knoflook hier kort in aan. Voeg de trassi, sambal oelek, laos en kurkuma toe en een scheutje ketjap manis. Bak nog een minuutje door en doe er dan de stukjes kipdij bij.

Bak de blokjes kipdij een paar minuten aan tot de buitenkant goudbruin wordt, voeg dan de gesneden groente en de doperwten toe en roerbak deze kort mee. De groente moet knapperig blijven, dus hooguit een paar minuten roerbakken. Doe er een scheut sojasaus over en wat versgemalen peper en zout, roerbak nog een minuut op hoog vuur.

Draai het vuur nu iets lager en doe er beetje bij beetje de rijst bij, blijf continu roeren tot je alle rijst in de wok hebt gemend. Doe er nog een klein scheutje sojasaus over en voeg driekwart van de taugé toe. Roerbak nog een minuut en zet het vuur op de laagste stand om de nasi goreng warm te houden.

Snijd de resterende taugé fijn en zet een koekenpan op het vuur. Doe een scheutje wokolie in de koekenpan en bak de taugé twee minuutjes, breek alle eieren boven de koekenpan en roer ze door elkaar met een spatel. Laat bakken tot de bovenkant net begint te stollen, roer tussendoor af en toe los.

Haal de omelet uit de pan en snij deze in reepjes. Serveer de nasi goreng met bovenop reepjes omelet. Serveer met de sambal oelek en ketjap manis apart zodat ieder voor zich het verder op smaak kan brengen.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng met reepjes omelet

Nasi goreng met reepjes omelet

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens