Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes

Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes

Ik kan me nu bijna niet meer voorstellen dat ik er vroeger niet aan moest denken om spruitjes te eten. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval en staan ze bij ons vaak op tafel zodra de spruitjes weer te koop zijn bij de supermarkt of groenteboer.

Het geheim van lekker gekookte spruitjes is om de spruitjes eerst een paar minuten te koken, dan af te gieten en vervolgens met nieuw water verder te koken. De bittere smaak haal je hier zo mee weg.

In deze Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken reepjes rundvlees smaken de spruitjes trouwens ook heel erg lekker. Ik heb ze in groentebouillon gekookt en het kookvocht gebruikt om de stamppot lekker smeuïg te krijgen. Hier vind je het recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • 600 gr. spruitjes
  • 500 ml. groentebouillon
  • ca. 300 gr. runderreepjes (of runderlappen*)
  • 1 ui
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • sojasaus
  • ketjap manis
  • vijfkruidenpoeder
  • roomboter
  • peper en zout
  • suiker
  • olijfolie
  • gebakken uitjes (Oosterse vak supermarkt)

* Ik heb er voor gekozen om runderreepjes te roerbakken omdat deze lekker snel klaar zijn. Nog lekkerder is het om runderlappen een paar uur te laten braden met vijfkruidenpoeder, peper en zout en eventuele andere (Oosterse) smaakmakers naar keuze.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in een grote pan. Maak intussen de spruitjes schoon door het kontje er af te snijden en de buitenste blaadjes eventueel te verwijderen. Halveer de spruitjes en zet ze even apart voor zo.

Zet een pannetje met een halve liter groentebouillon op en kook hier de spruitjes circa 5 minuten in. Bewaar het kookvocht in een maatbeker en laat de spruitjes van het vuur af droogstomen in de pan. Zet ook vast een hapjespan of een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Pel en snipper de uien en pel de knoflook en snijd deze goed fijn. Verhit wat olijfolie in de hapjespan en fruit de gesnipperde uien en de knoflook hier samen met een scheut sojasaus en wat ketjap een paar minuten in aan. Doe de gekookte spruitjes er bij en roer alles goed om, strooi er een snufje vijfkruidenpoeder en wat versgemalen peper en zout overheen.

Doe de spruitjes en het uienmengsel bij de afgegoten gekookte aardappels, laat de hapjespan op een laag vuurtje staan om zo de runderreepjes in te bakken. Doe een klontje roomboter en wat kookvocht (groentebouillon) bij de aardappels en spruitjes en stamp het geheel tot een smeuïge stamppot. Breng verder op smaak met wat peper en zout en eventueel nog wat vijfkruidenpoeder.

Verhit een klontje boter in de hapjespan en roerbak hier de runderreepjes een paar minuten in, doe er wat sojasaus en een snufje suiker bij en blijf het vlees omscheppen tijdens het bakken. Beetje kruiden met peper en zout en apart zetten voor zo.

Schep wat van de spruitjesstamppot op je bord en leg hier een schep van het vlees naast. Strooi wat gebakken uitjes over de stamppot en eventueel nog een klein scheutje ketjap manis.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'
Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'
Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'
Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'
Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'
Afbeelding bij 'Oosterse spruitjesstamppot met roergebakken runderreepjes'