Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal

Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Hoofdgerecht
35 minuten + 50 minuten oven
4 personen

Zoonlief vroeg laatst wanneer we weer eens spinazie gingen eten. Daarom besloot ik deze ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal te maken. Een makkelijk en lekker maaltje waar we heerlijk van hebben zitten smullen.

Het recept voor de ovengebakken aardappeltjes heb ik van Jamie Oliver. Een echte aanrader want ze zijn heerlijk krokant van buiten en nog lekker zacht van binnen. De gehaktballen kruidde ik met wat peper en zout, tomatenketchup en ketjap. Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 500 gr. bladspinazie
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 1 gele paprika
  • roomboter
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper en zout

Voor de gehaktballen:

  • 500 gr. gehakt, half-om-half
  • 1 ei
  • 2 sjalotjes
  • tomatenketchup
  • ketjap manis
  • knoflookpoeder
  • paneermeel
  • peterselie, vers of gedroogd
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal klaar. Heb je deze niet dan kan je eventueel een bakplaat gebruiken. Zet ook vast een flinke pan kokend water op.

Boen de aardappelen schoon en schraap met een mesje de lelijke plekken van de schil. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook deze tien minuten. Stort de gekookte aardappelen in een vergiet en laat kort droogstomen.

Snijd met een scherp mesje flinterdunne plakjes van de roomboter en leg deze in de ovenschaal. Giet er wat olijfolie over en leg de voorgekookte en nog hete aardappelen in de ovenschaal. Strooi er wat grof zeezout over en zet de schaal aardappelen 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Zet een flinke hapjespan (het liefst zonder anti-aanbaklaag) of braadpan op laag vuur en laat deze goed warm worden. Doe het gehakt in een mengkom en breek hier een ei overheen. Voeg naar smaak knoflookpoeder, een scheutje ketjap manis, wat tomatenketchup en peper en zout toe. Pel de sjalotjes en snipper deze zo fijn mogelijk, doe bij het gehakt. Voeg nog wat peterselie toe en paneermeel.

Kneed het gehakt tot het niet meer vochtig aanvoelt, eventueel door wat extra paneermeel te gebruiken. Draai er vier gehaktballen van. Bak de gehaktballen als de aardappelen ongeveer 20 minuten in de oven staan. Smelt een klontje roomboter met wat olijfolie in de pan en bak de gehaktballen rondom bruin. Voeg ongeveer 50 ml. water toe en braad de gehaktballen in 20 minuten gaar, keer regelmatig om. Als het vocht in de pan bijna op is voeg je wat extra water toe.

Haal na 40 minuten de aardappelen uit de oven, laat de oven aan. Stamp de aardappelen een klein beetje plat met een aardappelstamper. Je hoeft ze niet helemaal te pletten maar zo in te drukken dat de schil breekt. Strooi er nog wat extra grof zeezout over en schuif de licht geplette aardappels nog tien minuten in de oven.

Verhit een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Snijd de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika vervolgens in kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de paprika een paar minuten. Borstel intussen de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Voeg toe aan de wok en roerbak een paar minuten mee.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de bladspinazie toe en blijf roerbakken tot de spinazie is geslonken. Kruid het geheel met wat peper en zout en voeg indien nodig tussendoor een klein beetje extra olijfolie toe. Als de kastanjechampignons mooi bruin zijn en de paprika licht geblakerd is zet je het vuur lager.

Serveer de roergebakken spinazie met de aardappeltjes uit de oven en de gehaktbal. Schep een klein beetje bakvet uit de pan over de gehaktballen en je maaltijd is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal
Ovengebakken aardappels met spinazie, champignons en een gehaktbal

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens