Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Als het wat kouder wordt staan er bij ons regelmatig lekkere stamppotten of stevige soepen op tafel. Deze zijn meestal erg makkelijk te maken en smaken heerlijk in de winter. Vandaag heb ik een ander lekker wintergerecht voor je. Het kost je iets meer tijd maar het is de moeite meer dan waard.

Deze ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui is heerlijk van smaak en gelukkig makkelijk te maken. Je maakt eerst een lekkere gehaktsaus die even op het vuur moet staan. In de tussentijd kan je een lekkere aardappelpuree maken en de oven vast voorverwarmen. Daarna schuif je alles nog even in de oven en smullen maar. Het makkelijke recept voor deze ovenschotel vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 300 gr. rundergehakt
  • 250 ml. groentebouillon
  • 125 gr. kastanjechampignons
  • 100 gr. geraspte belegen kaas
  • 30 gr. roomboter + wat extra
  • 2 preien
  • 2 zoete uien
  • 1 winterpeen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. tomatenpuree
  • bloem
  • foelie*
  • peper en zout
  • olijfolie

* Foelie is een specerij dat je kan vinden in het kruidenvak van de supermarkt. Heb je geen foelie dan kan je deze vervangen door nootmuskaat. Foelie heeft een sterke smaak, gebruik dus niet al teveel.

Bereidingswijze

Zet vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt, verwarm ook je oven vast voor op 175 graden. Zet ook alvast een ingevette ovenschaal klaar voor zo.

Pel de uien en teentjes knoflook en snijd deze goed fijn. Maak de winterpeen schoon en snijd deze in dunne plakjes. Snijd de champignons in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak hier de zoete ui en knoflook kort in aan. Voeg de wortel en champignons toe en bak kort totdat de ui goed glazig begint te worden en de champignons beginnen te slinken.

Schep alles uit de hapjespan en bewaar voor zo, rul nu het gehakt in de pan totdat het gehakt bruin is geworden. Eventueel kan je het vuur wat hoger zetten. Schep nu de zojuist gebakken groenten weer in de pan en kruid naar smaak met wat versgemalen peper, zout en wat foelie. Schep alles goed door elkaar en voeg ongeveer één eetlepel bloem toe.

Schep alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe. Verwarm het mengsel totdat het begint te pruttelen en zet het vuur dan wat lager. Roer er nog een theelepel tomatenpuree doorheen en laat het een half uur pruttelen terwijl je af en toe alles omroert.

Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen 20 minuten en giet ze daarna af. Voeg de roomboter toe en kruid met wat versgemalen peper en zout. Stamp de aardappelen tot je een mooie romige aardappelpuree hebt. Zet het vuur uit en bewaar voor zo.

Schep na een half uurtje het gehaktmengsel in de ovenschaal enverdeel over de bodem. Schep hier de aardappelpuree overheen en verdeel over het gehaktmengsel zodat het er overal even dik opligt. Snijd de preien in dunne ringetjes en strooi deze over de aardappelpuree.

Strooi de geraspte kaas over de preiringetjes en snijd nog wat kleine blokjes roomboter af die je over de ovenschotel verdeelt. Schuif de ovenschotel zo'n 20 tot 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi krokant is geworden.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Ovenschotel met gehakt, prei, winterpeen en zoete ui

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens