Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Zo af en toe kan ik me tijdens het koken amper beheersen om niet alvast de helft op te eten. Toen ik deze overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn maakte was dat ook het geval. Na het grillen van de asperges, parmaham en rozemarijn smaakte het al zo lekker dat het een wonder is dat deze quiche ooit af is gekomen.

Gelukkig kon ik me beheersen en proefde ik maar ‘een paar’ stukjes gegrilde asperge en parmaham. De rest deed ik braaf in de quichevorm waarna alles nogmaals de oven in ging. Het resultaat was misschien wel de allerlekkerste quiche die ik ooit heb gegeten. Het recept vind je hieronder en ik raad je echt aan deze superquiche eens te proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. jonge groene aspergetips*
  • 75 gr. parmaham*
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 125 gr. crème fraiche
  • 3 eieren
  • 150 gr. geraspte belegen kaas
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

* Ik koos voor jonge groene aspergetips en parmaham, wat duurdere ingrediënten. Wil je deze quiche in een iets voordeligere uitvoering maken kies dan voor gewone groene asperges en ham. Ook heel erg lekker!

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar met een vel bakpapier. Vet ook een quichevorm of springvorm in met wat boter.

Spreid de groene aspergetips uit over de bakplaat. Scheur de Parmaham in reepjes en verdeel over en tussen de asperges. Het smeltende vet uit de ham geeft een heerlijk smaakje aan de groene asperges. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak deze goed fijn, verdeel over de asperges en de ham.

Sprenkel nu flink wat olijfolie over de bakplaat en strooi er tenslotte nog wat grof zeezout over. Ik deed zo'n vier snufjes en dat was voor mij genoeg. Doe de plaat nu zo'n 15 tot 20 minuten in de oven om de asperges te grillen den de parmaham krokant te laten worden. Haal uit de oven en zet de plaat even apart voor zo. Laat de oven aan staan op 200 graden.

Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat een paar minuten ontdooien. Breek intussen de eieren boven een mengkom en schep hier de crème fraiche bij. Roer alles goed door elkaar met een garde en voeg daarna 100 gram van de geraspte kaas toe. Roer nogmaals door elkaar en voeg een paar snufjes vers gemalen peper toe.

Bedek de bodem en zijkanten van de ingevette quiche- of springvorm met het bladerdeeg. Gebruik je een quichevorm dan druk je het overhangende deeg eraf, bij de springvorm laat je het er nog even overheen hangen. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem van de vorm en schep de gegrilde asperge en parmaham in de vorm, houd acht stukjes asperges apart.

Giet er nu het eiermengsel overheen en verdeel een beetje over de vorm. Strooi er tenslotte de resterende geraspte kaas over en leg de acht overgebleven stukjes asperges bovenop. Gebruik je de springvorm dan vouw je nu het overhangende deeg naar binnen zodat dit de randen van de quiche bedekt.

Schuif de quiche 25 minuten in de nog steeds warme oven. Als de bovenkant van de quiche mooi bruin is geworden is de quiche klaar.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Overheerlijke quiche met groene asperges, parmaham en rozemarijn

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens