Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas

Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Laatst maakte ik deze heerlijke paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas. En hoewel veel mensen opzien tegen het maken van risotto is deze paddenstoelen risotto echt heel erg makkelijk om thuis te bereiden. Je hebt er niet veel voor nodig en de smaak is echt super, hieronder vind je het makkelijke recept.

Je kan de risotto het best bereiden in een hapjespan. Zelf gebruikte ik een hapjespan zonder anti-aanbaklaag omdat ik eerst de knoflook en sjalotjes aan wilde bakken, natuurlijk kan je ook een hapjespan met anti-aanbaklaag gebruiken. Ik heb er trouwens bewust voor gekozen geen vlees te gebruiken in deze risotto. Wil je dit liever wel dan is het lekker om er wat gebakken spekreepjes doorheen te roeren vlak voor je het serveert.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. risottorijst
  • 750 ml. groentebouillon*
  • 50 ml. witte wijn
  • 300 gr. gemengde paddenstoelen**
  • 6 lenteuitjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 25 gr. roomboter
  • Parmezaanse kaas
  • handje bladpeterselie
  • peper en zout
  • olijfolie

* Ik trok een groentebouillon van 750 ml. water en twee bouillonblokjes, zo had deze net iets meer smaak. Je kan ook een verse of kant en klare groentebouillon gebruiken.

** Ik koos voor een melange met kastanjechampignons, nameco en duinvoetjes. Kijk gewoon wat er op dit moment in de winkel ligt en maak daar een keuze uit.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de hapjespan vast voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Warm de groentebouillon op in een tweede pannetje en zet klaar voor zo. Pel de sjalotjes en hak deze goed fijn met een koksmes. Pel ook het teentje knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in en hete hapjespan en bak de fijngehakte sjalotjes en knoflook hier een paar minuten in aan, kruid met wat peper en zout.

Voeg nu de risottorijst toe en bak deze een minuutje mee. Giet er de witte wijn bij en schep goed door elkaar, de witte wijn zal direct worden opgenomen door de risotto. Giet er nu 250 ml. groentebouillon bij en schep nogmaals door elkaar. Verwarm de risotto ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur, de groentebouillon mag net niet koken. Schep regelmatig om en als je merkt dat de groentebouillon volledig is opgenomen giet je er steeds weer wat bij. De risotto mag vochtig blijven maar niet onder de bouillon komen te staan. Waarschijnljk heb je niet alle groentebouillon nodig.

Als de risotto opstaat borstel je de paddenstoelen schoon en snijd je deze in plakjes. De nameco maak je schoon door de onderkant van de steeltjes af te snijden, deze paddenstoeltjes bak je in hun geheel. Dit geldt ook voor andere kleine paddenstoelen als beukenzwammetjes. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de paddenstoelen hier in. Kruid met wat peper en zout en strooi er wat fijngehakte bladpeterselie over. Bak de paddenstoelen tot ze mooi bruin kleuren en beginnen te slinken.

Snijd de onderkant van de lenteuitjes en snijd de lenteuitjes vervolgens in ringetjes. Als de risottorijst bijna klaar is voeg je de lenteuitjes toe en bak je deze kort mee, blijf de risotto regelmatig omscheppen zodat deze niet aanbakt. Doe de roomboter er nu bij en schep de risotto om tot de roomboter volledig is gesmolten. Houd je van een wat kaasachtige risotto dan kan je er naar smaak Parmezaan overheen raspen en omscheppen tot deze is gesmolten. Proef tussendoor of de risotto naar je smaak is.

Schep er nu de gebakken paddenstoelen doorheen en strooi er nog wat fijngehakte peterselie over, kruid eventueel met wat extra peper. Schep de paddenstoelen risotto op de borden en rasp er vlak voor het opdienen nog wat Parmezaanse kaas overheen. Garneer eventueel met nog wat fijngehakte peterselie en dien de paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas meteen op. Direct uit de pan is de risotto namelijk nog heerlijk smeuïg en het allerlekkerst. Buon appetito!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas
Paddenstoelen risotto met lenteuitjes en Parmezaanse kaas

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens