Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie

Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie

Deze paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie is een echt herfstgerecht. In de quiche heb ik verschillende soorten paddenstoelen gebruikt zoals witte beukenzwammen, shiitakes en kastanjechampignons. Je hoeft deze paddenstoelen maar een paar minuten aan te bakken en daarna kan je alles in de quichevorm in je oven schuiven.

Omdat er geen vlees aan te pas komt is dit een heerlijke vegetarische quiche, al kan je er natuurlijk altijd nog wat spekjes aan toevoegen. Je hebt deze paddenstoelenquiche in iets meer dan een half uur op tafel staan. Bekijk snel het recept en maak deze lekkere quiche zelf eens, wij hebben met zijn allen zitten smullen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 400 gr. paddenstoelen*
  • 125 gr. Griekse yoghurt
  • 6 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje peterselie
  • 3 eieren
  • 125 gr. kaas, geraspt
  • paneermeel
  • peper en zout
  • olijfolie

* Ik heb kastanjechampignons, witte beukenzwammen, shiitakes en bundelzwammen gebruikt. Kies gewoon de soorten die jij het lekkerst vindt maar probeer een goede balans te vinden tussen wat stevigere en zachte paddenstoelen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en vet vast een quichevorm of springvorm (doorsnede ca. 25 cm) in met wat boter. Zet ook een koekenpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd eventueel de harde onderkant van de steeltjes af. Snijd de grootste paddenstoelen in vieren, de kleinere in tweeën en laat de kleinsten heel. Snijd de bosuitjes in ringetjes en snijd de gepelde knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn zodat je ongeveer twee handjes fijngehakte peterselie hebt.

Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de gesneden bosuitjes en knoflook hier kort in aan. Voeg hier de gesneden champignons en ongeveer driekwart van de peterselie aan toe. Breng op smaak met wat peper en zout en bak alles een paar minuten tot de paddenstoelen een beetje beginnen te slinken. Doe het vuur uit en laat alles eventueel uitlekken in een vergiet of op keukenpapier zodat het meeste vocht is verdwenen.

Haal intussen de velletjes deeg uit de vriezer en laat deze zo'n 5 tot 10 minuten ontdooien. Bekleed je quichevorm er mee en prik met een vork wat gaatjes in de bodem, dit voorkomt dat er luchtbellen onder het deeg komen tijdens het bakken. Strooi een beetje paneermeel op de bodem om het vocht van de paddenstoelen op te vangen. Zo blijft de bodem van je quiche lekker krokant.

Meng in een kom de eieren met de Griekse yoghurt en de helft van de geraspte kaas, kruid met wat peper en zout. Doe het paddenstoelenmengsel in de quichevorm en strooi hier de helft van de ovegebleven kaas over. Giet vervolgens het eiermengsel over de paddenstoelen en strooi hier het restant van de geraspte kaas over. Strooi er tenslotte ook nog wat van de peterselie over.

Schuif de quichevorm in je voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 25 minuten in de oven staan. Als de bovenkant mooi bruin is geworden is je quiche klaar. Laat de quiche een paar minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'
Afbeelding bij 'Paddenstoelenquiche met bosuitjes en peterselie'