Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Deze paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes moet je echt eens proberen. Ik bakte de shiitakes en spekreepjes met sojasaus. Hierdoor kreeg de paksoi stamppot een lekker Oosters tintje. De gebakken uitjes en wat extra ketjap manis maakten het helemaal af.

Deze stamppot is erg makkelijk te maken. Binnen een half uurtje heb je deze al op tafel staan. Terwijl de aardappels staan te koken kan je de rest bereiden. Hierna nog even stampen en door elkaar roeren en klaar ben je. Krijg je ook al zin in deze lekkere paksoi stamppot? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept.

Wil je liever een andere stamppot? Kijk dan eens tussen de stamppot recepten die ik al eerder maakte. En ook als je iets anders wil maken met paksoi vind je genoeg inspiratie op Kookidee. Bekijk hier alle recepten met paksoi.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 1 paksoi
  • 200 gr. shiitakes
  • 125 gr. taugé
  • 250 gr. spekreepjes
  • olijfolie
  • peper en zout
  • sojasaus
  • gebakken uitjes
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • ketjap manis

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook de aardappels hierin in 20 minuten gaar. Snijd intussen de onderkant van de paksoi. Spoel de paksoi even schoon en snijd de harde stelen in reepjes. Bewaar het bladgroen voor straks. Kook de steeltjes de laatste vijf minuten mee met de aardappels.

Giet de aardappels en paksoi na 20 minuten af en laat kort droog stomen. Stamp fijn met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout.

Bak de overige ingrediënten

Terwijl de aardappels koken bereid je de rest van de stamppot. Verwarm een grote hapjespan of wok op laag vuur. Boen de shiitakes schoon en snijd in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan of wok. Voeg de shiitakes toe en kruid met wat peper. Doe er een scheutje sojasaus bij en bak tot de shiitakes flink zijn geslonken.

Voeg nu de spekreepjes toe en bak mee tot ze krokant zijn. Doe tijdens het bakken nog een scheutje sojasaus in de pan. Als de spekjes goed zijn voeg je de taugé nog toe. Bak deze een minuutje mee. Snij het bladgroen van de paksoi tot slot in reepjes.

Maak de stamppot af

Roer het (rauwe) bladgroen samen met de gebakken spekjes, taugé en shiitakes door de paksoi stamppot. Verwarm nog kort en serveer de stamppot met een scheutje ketjap manis en gebakken uitjes.

Aardappels stampen

Met deze aardappelstampers heb je iedere stamppot in een handomdraai gemaakt. Een wat grotere pan is hierbij wel makkelijk. Wil je alleen stampen voor een lekkere aardappelpuree? Dan kan je ook een speciale pureeknijper gebruiken.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 492 kcal.
  • Vetten: 22 gr.
    - waarvan verzadigd: 1 gr.
  • Koolhydraten: 51 gr.
    - waarvan suiker: 13 gr.
  • Vezels: 6 gr.
  • Eiwitten: 17 gr.
  • Zout: 4 gr. (1600 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Paksoi stamppot met shiitakes, taugé en gebakken spekjes

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens