Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes

Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes

Laatst maakte ik dit pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes. Het is gebaseerd op een chilipannetje dat ik eens bij de BBC zag. Deze variant is echter net iets minder pittig maar daardoor niet minder lekker. Daarnaast heb je dit heerlijke pannetje ook nog eens zo gemaakt. Je moet dit dus zeker eens proberen.

Ik koos ervoor om de gehaktballetjes zelf te maken. Als je iets sneller klaar wil zijn koop je deze kant-en-klaar. Bijvoorbeeld bij de slager of anders in de supermarkt. Wij aten dit pannetje bonen met een stuk vers Turks brood. Maar het is ook erg lekker met wat witte rijst. Dit gerecht kan je trouwens prima invriezen. Maak dus gewoon een dubbele hoeveelheid en bewaar in de vriezer.

Lijkt dit bonenpannetje jou ook wel iets? Dan vind je het makkelijke en lekkere recept hieronder. En voor nog meer lekkere eenpansgerechten zoek je op Kookidee gewoon even naar ‘pannetjes‘.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. kidneybonen
  • 200 gr. zwarte bonen
  • 200 gr. cherrytomaatjes
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 oranje paprika
  • 400 gr. tomatenblokjes, pak
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el. suiker
  • paprikapoeder
  • djintan
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de gehaktballetjes:

  • 300 gr. gehakt, half-om-half
  • 1 sjalotje
  • paneermeel
  • handje peterselie
  • peper en zout
  • 1 ei

Tip: weinig tijd? Haal dan kant-en-klare gehaktballetjes bij de slager of supermarkt.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Gebruik je zelfgemaakte gehaktballetjes? Maak deze dan van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Zo worden ze iets steviger en blijven ze mooi rond tijdens het bakken. Doe het gehakt in een grote mengkom en kruid naar smaak met peper en zout. Hak met een koksmes een handje peterselie fijn en doe in de mengkom. Pel een sjalotje en snipper deze goed klein. Doe ook de fijngesneden sjalot in de mengkom. Breek er een ei boven en voeg wat paneermeel toe. Kneed het gehakt en voeg tussendoor net zoveel paneermeel toe tot het gehakt stevig aanvoelt. Rol er nu 12 tot 15 gehaktballetjes van.

Bak de gehaktballetjes voor

Zet een grote hapjespan op het vuur en verwarm deze goed voor. Verhit er een scheut olijfolie in en bak de gehaktballetjes een paar minuten aan. Rol ze door de pan en haal eruit als de balletjes mooi bruin zijn aan alle kanten. Snijd in de tussentijd de paprika's en courgette in blokjes. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Pel de ui en knoflook en hak deze goed fijn.

Bereid de rest

Als de gehaktballetjes uit de hapjespan zijn gehaald doe je er wat extra olijfolie in. Bak nu op laag vuur de ui aan tot deze glazig is. Doe er de blokjes paprika en courgette bij en kruid met wat peper en zout. Bak een paar minuten op middelhoog vuur tot de paprika zacht wordt. Voeg nu de suiker, fijn gehakte knoflook en uitgelekte bonen toe. Kruid naar smaak met het paprikapoeder en de djintan. Zelf gebruikte ik ongeveer een flinke theelepel van beiden.

Schep alles nog eens goed door en doe er dan de tomatenblokjes uit pak bij. Breng voorzichtig aan de kook en draai het vuur weer wat lager. Doe er de aangebakken gehaktballetjes bij. Halveer de cherrytomaatjes en voeg ook deze toe aan de pan. Laat nu zo'n 15 tot 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Serveer met een stuk Turks brood of met witte rijst.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'
Afbeelding bij 'Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 688 kcal.
  • Vetten 22 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 86 gr.
  • Waarvan suikers 16 gr.
  • Vezels 20 gr.
  • Eiwitten 37 gr.
  • Zout 1.8 gr.
  • Natrium 720 mg.