Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes

Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Laatst maakte ik dit pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes. Het is gebaseerd op een chilipannetje dat ik eens bij de BBC zag. Deze variant is echter net iets minder pittig maar daardoor niet minder lekker. Daarnaast heb je dit heerlijke pannetje ook nog eens zo gemaakt. Je moet dit dus zeker eens proberen.

Ik koos ervoor om de gehaktballetjes zelf te maken. Als je iets sneller klaar wil zijn koop je deze kant-en-klaar. Bijvoorbeeld bij de slager of anders in de supermarkt. Wij aten dit pannetje bonen met een stuk vers Turks brood. Maar het is ook erg lekker met wat witte rijst. Dit gerecht kan je trouwens prima invriezen. Maak dus gewoon een dubbele hoeveelheid en bewaar in de vriezer.

Lijkt dit bonenpannetje jou ook wel iets? Dan vind je het makkelijke en lekkere recept hieronder. En voor nog meer lekkere eenpansgerechten zoek je op Kookidee gewoon even naar ‘pannetjes‘.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 gr. kidneybonen
  • 200 gr. zwarte bonen
  • 200 gr. cherrytomaatjes
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 oranje paprika
  • 400 gr. tomatenblokjes, pak
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el. suiker
  • paprikapoeder
  • djintan
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de gehaktballetjes:

  • 300 gr. gehakt, half-om-half
  • 1 sjalotje
  • paneermeel
  • handje peterselie
  • peper en zout
  • 1 ei

Tip: weinig tijd? Haal dan kant-en-klare gehaktballetjes bij de slager of supermarkt.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Gebruik je zelfgemaakte gehaktballetjes? Maak deze dan van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Zo worden ze iets steviger en blijven ze mooi rond tijdens het bakken. Doe het gehakt in een grote mengkom en kruid naar smaak met peper en zout. Hak met een koksmes een handje peterselie fijn en doe in de mengkom. Pel een sjalotje en snipper deze goed klein. Doe ook de fijngesneden sjalot in de mengkom. Breek er een ei boven en voeg wat paneermeel toe. Kneed het gehakt en voeg tussendoor net zoveel paneermeel toe tot het gehakt stevig aanvoelt. Rol er nu 12 tot 15 gehaktballetjes van.

Bak de gehaktballetjes voor

Zet een grote hapjespan op het vuur en verwarm deze goed voor. Verhit er een scheut olijfolie in en bak de gehaktballetjes een paar minuten aan. Rol ze door de pan en haal eruit als de balletjes mooi bruin zijn aan alle kanten. Snijd in de tussentijd de paprika's en courgette in blokjes. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Pel de ui en knoflook en hak deze goed fijn.

Bereid de rest

Als de gehaktballetjes uit de hapjespan zijn gehaald doe je er wat extra olijfolie in. Bak nu op laag vuur de ui aan tot deze glazig is. Doe er de blokjes paprika en courgette bij en kruid met wat peper en zout. Bak een paar minuten op middelhoog vuur tot de paprika zacht wordt. Voeg nu de suiker, fijn gehakte knoflook en uitgelekte bonen toe. Kruid naar smaak met het paprikapoeder en de djintan. Zelf gebruikte ik ongeveer een flinke theelepel van beiden.

Schep alles nog eens goed door en doe er dan de tomatenblokjes uit pak bij. Breng voorzichtig aan de kook en draai het vuur weer wat lager. Doe er de aangebakken gehaktballetjes bij. Halveer de cherrytomaatjes en voeg ook deze toe aan de pan. Laat nu zo'n 15 tot 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Serveer met een stuk Turks brood of met witte rijst.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes
Pannetje bonen met paprika, courgette, tomaat en gehaktballetjes

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 688 kcal.
  • Vetten 22 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 86 gr.
  • Waarvan suikers 16 gr.
  • Vezels 20 gr.
  • Eiwitten 37 gr.
  • Zout 1.8 gr.
  • Natrium 720 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens