Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Laatst maakte ik mijn eigen variant op panzanella. Het werd deze panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella. Oorspronkelijk is panzanella een Italiaans voorgerecht. Gemaakt met oud brood en een vinaigrette met basilicum en azijn. Deze variant is daar op gebaseerd maar in plaats van een vinaigrette koos ik voor een goede olijfolie.

Je hebt deze panzanella echt zo gemaakt. Je bereidt het grootste deel in de oven. Zowel de stukjes brood als de groenten. In de tussentijd kan je de rest van de ingrediënten snijden. Ik serveerde er nog wat veldsla bij en koos voor een lekker groot stuk buffelmozzarella. Eventueel kan je ook voor burrata kiezen. Een nog zachtere kaas op basis van mozzarella en room.

Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept van ‘mijn panzanella’. In een wat kleinere portie ook erg lekker als voorgerecht. Heb je liever wat anders? Dan vind je hier nog veel meer lekkere saladerecepten. Bijvoorbeeld deze salade met gegrilde krieltjes en rucola.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 gr. veldsla
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 250 gr. ciabatta, afbakbrood
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • 1 komkommer
  • oregano, gedroogd
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Bak de ciabatta vooraf volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet hierna de oven op 200 graden. Zet een bakplaat klaar die je bekleed met bakpapier. Snijd de courgette in reepjes en verdeel over de bakplaat. De gele paprika snijd je in blokjes, ook deze verdeel je over de bakplaat. Pel de rode ui en snijd in partjes, doe op de bakplaat. Pel de tenen knoflook en snijd in reepjes en doe op de bakplaat. Tot slot borstel je de champignons schoon. Halveer de grotere champignons en verdeel ook deze over de bakplaat.

Gril de groenten en het brood

Sprenkel er ruim olijfolie over en kruid met peper, grof zeezout en oregano naar smaak. Gril de groenten ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep alles halverwege goed om. Intussen snijd je de ciabatta in plakken en daarna in blokjes. Doe in een mengkom met wat grof zeezout, een scheut olijfolie en oregano. Schep alles goed door elkaar. Pak een tweede bakplaat en leg ook hier wat bakpapier op. Verdeel de blokjes brood over de bakplaat. Schuif de bakplaat na tien minuten in de oven. Tegelijk met het husselen van de groenten. De bakplaat met groenten houd je boven, de plaat met brood schuif je eronder.

Maak de rest van de salade

Verdeel de veldsla over vier borden. Snijd de komkommer in reepjes of plakjes. De cherrytomaatjes halveer je. Laat de buffelmozzarella even uitlekken en snijd in plakken. Als de groenten en het brood klaar zijn haal je deze uit de oven. Verdeel wat van het brood over de veldsla. Hier verdeel je de gegrilde groenten over. Daar verdeel je tot slot de rest van het brood over. Doe er vervolgens de gesneden komkommer en tomaatjes bij.

Leg op ieder bord een paar plakken buffelmozzarella. Sprenkel er nog wat olijfolie over en draai er nog wat peper op. Garneer eventueel met wat verse basilicum en je panzanella is klaar.

De juiste messen

Koksmes

Met een goed koksmes hak en snijd je ingrediënten als knoflook en ui snel klein.

Officemes

Een officemes is wat kleiner en onmisbaar voor het fijnere snijwerk, bijvoorbeeld de champignons.

Broodmes

Een broodmes heeft een lang en gekarteld lemmet en is ideaal voor het snijden van brood.

Tomatenmes

Een tomatenmesje is klein en gekarteld, je snijdt er ook de rijpste tomaten mee fijn.

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 486 kcal.
  • Vetten: 21 gr.
    - waarvan verzadigd: 8 gr.
  • Koolhydraten: 46 gr.
    - waarvan suiker: 15 gr.
  • Vezels: 7 gr.
  • Eiwitten: 23 gr.
  • Zout: 1.9 gr. (760 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens