Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Hoofdgerecht, Salade
30 minuten
4 personen

Laatst maakte ik mijn eigen variant op panzanella. Het werd deze panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella. Oorspronkelijk is panzanella een Italiaans voorgerecht. Gemaakt met oud brood en een vinaigrette met basilicum en azijn. Deze variant is daar op gebaseerd maar in plaats van een vinaigrette koos ik voor een goede olijfolie.

Je hebt deze panzanella echt zo gemaakt. Je bereidt het grootste deel in de oven. Zowel de stukjes brood als de groenten. In de tussentijd kan je de rest van de ingrediënten snijden. Ik serveerde er nog wat veldsla bij en koos voor een lekker groot stuk buffelmozzarella. Eventueel kan je ook voor burrata kiezen. Een nog zachtere kaas op basis van mozzarella en room.

Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept van ‘mijn panzanella’. In een wat kleinere portie ook erg lekker als voorgerecht. Heb je liever wat anders? Dan vind je hier nog veel meer lekkere saladerecepten. Bijvoorbeeld deze salade met gegrilde krieltjes en rucola.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 gr. veldsla
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 250 gr. ciabatta, afbakbrood
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • 1 komkommer
  • oregano, gedroogd
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Bak de ciabatta vooraf volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet hierna de oven op 200 graden. Zet een bakplaat klaar die je bekleed met bakpapier. Snijd de courgette in reepjes en verdeel over de bakplaat. De gele paprika snijd je in blokjes, ook deze verdeel je over de bakplaat. Pel de rode ui en snijd in partjes, doe op de bakplaat. Pel de tenen knoflook en snijd in reepjes en doe op de bakplaat. Tot slot borstel je de champignons schoon. Halveer de grotere champignons en verdeel ook deze over de bakplaat.

Gril de groenten en het brood

Sprenkel er ruim olijfolie over en kruid met peper, grof zeezout en oregano naar smaak. Gril de groenten ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep alles halverwege goed om. Intussen snijd je de ciabatta in plakken en daarna in blokjes. Doe in een mengkom met wat grof zeezout, een scheut olijfolie en oregano. Schep alles goed door elkaar. Pak een tweede bakplaat en leg ook hier wat bakpapier op. Verdeel de blokjes brood over de bakplaat. Schuif de bakplaat na tien minuten in de oven. Tegelijk met het husselen van de groenten. De bakplaat met groenten houd je boven, de plaat met brood schuif je eronder.

Maak de rest van de salade

Verdeel de veldsla over vier borden. Snijd de komkommer in reepjes of plakjes. De cherrytomaatjes halveer je. Laat de buffelmozzarella even uitlekken en snijd in plakken. Als de groenten en het brood klaar zijn haal je deze uit de oven. Verdeel wat van het brood over de veldsla. Hier verdeel je de gegrilde groenten over. Daar verdeel je tot slot de rest van het brood over. Doe er vervolgens de gesneden komkommer en tomaatjes bij.

Leg op ieder bord een paar plakken buffelmozzarella. Sprenkel er nog wat olijfolie over en draai er nog wat peper op. Garneer eventueel met wat verse basilicum en je panzanella is klaar.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella
Panzanella met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes en buffelmozzarella

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 486 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 46 gr.
  • Waarvan suikers 15 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 23 gr.
  • Zout 1.9 gr.
  • Natrium 760 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens