Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta

Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta

In de Foodies van juli stond een erg lekker pastarecept dat ik meteen wilde proberen. Deze pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta is erg makkelijk om te maken en smaakte heerlijk. Je kan dit gerecht zowel warm als koud eten, lekker als avondeten of om mee te nemen voor bijvoorbeeld een zomerse picknick.

Behalve parmaham gebruikte ik ook pancetta, door het te grillen in de oven wordt het heerlijk krokant. Bovendien geeft de pancetta een lekker zoute smaak aan dit gerecht. De frisse smaak van de basilicum en mozzarella combineert echt prima met de gegrilde groenten, een topgerecht dus. Het makkelijke recept vind je hieronder, buon appetito.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. pasta (bv. farfalle)
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 250 gr. cherrytomaten
  • 80 gr. parmaham
  • 50 gr. pancetta
  • 6 teentjes knoflook
  • verse oregano
  • verse basilicum
  • peper
  • grof zeezout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een bakrooster klaar dat je bekleed met bakpapaier en een bakplaat.

Leg de plakjes parmaham en pancetta op het bakrooster en bak de plakjes in zo'n tien minuten krokant in je oven. Haal het bakrooster uit je oven maar laat de oven aanstaan, laat de plakjes parmaham en pancetta afkoelen op wat velletjes keukenpapier.

Als de parmaham en pancetta in de oven staan maak je de courgette en aubergine schoon. Snij de onder en boven kant er af en halveer de courgette in de lengte, snij er nu plakjes van en doe in een mengkom. Halveer ook de aubergine in de lengte en halveer beide plakken nogmaals in de lengte, snij ook hier plakjes van en doe in de mengkom.

Neem ongeveer 6 takjes oregano en ris de blaadjes eraf, hak de oregano goed fijn en doe ook in de mengkom. Pel de teentjes knoflook en snijd doormidden, doe samen met de cherrytomaten in de mengkom. Sprenkel er ruim olijfolie over en hussel goed door elkaar. Ik gebruikte Fruttato extra vierge olijfolie van Filippo Berio, deze heeft een stevige smaak die erg geschikt is om te grillen.

Verdeel de groenten uit de mengkom over je ovenplaat en schuif deze in je oven nadat je de parmaham en pancetta eruit haalt. Laat de groenten zo'n 30 tot 35 minuten in de oven tot ze goed geroosterd zijn. Schep de groente halverwege de oventijd even om.

Bereid intussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking, laat uitlekken in een vergiet en doe terug in de pan. Doe er nog wat olijfolie over, hussel goed door elkaar en bewaar in de pan voor zo. Haal de groenten uit de oven en haal de halve teentjes knoflook er tussenuit.

Schep de pasta op de borden en verdeel de geroosterde groenten over de borden. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de borden. Brokkel de krokante parmaham en pancetta in stukjes en verdeel over de borden. Garneer met verse basilicum en sprenkel er tot slot nog een beetje olijfolie over.

Ik kreeg drie soorten olijfolie van Filippo Berio om uit te proberen. De verschillende soorten olijfolie zijn te gebruiken voor allerlei toepassingen. De Fruttato is erg geschikt voor het roosteren en grillen van bijvoorbeeld groenten. Natuurlijk kan je ook altijd een andere olijfolie gebruiken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta'
Afbeelding bij 'Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta'
Afbeelding bij 'Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta'
Afbeelding bij 'Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta'
Afbeelding bij 'Pasta met gegrilde groenten, knapperige parmaham en pancetta'