Pastasalade met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes

Pastasalade met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes

Tijdens de zomervakantie eten wij graag pastasalades. Ze zijn snel klaar en makkelijk te maken. Zo maakte ik laatst deze variant. Met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes. Een heerlijk frisse salade die je binnen 20 minuten hebt gemaakt. Ideaal als je niet lang in de keuken wil staan.

De pasta is het enige dat je hoeft te koken. De spekreepjes bak je krokant in een koekenpan. Alle andere ingrediënten hoef je alleen nog maar te snijden. Ook de dressing hield ik lekker eenvoudig. Op basis van olijfolie met wat balsamicoazijn. De croutons kan je kant en klaar kopen. Of je maakt ze zelf met wat oud brood.

Het makkelijke recept voor deze pastasalade vind je hieronder. En hier vind je nog veel meer recepten voor pastasalade. Ik gebruikte zelf farfalle voor deze pastasalade. Maar je kan natuurlijk ook een andere pastasoort kiezen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 150 gr. farfalle
  • 125 gr. spekreepjes
  • 125 gr. cherrytomaatjes
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1 appel
  • 100 gr. slamelange
  • 35 gr. pijnboompitjes
  • 40 gr. croutons*
  • 60 ml. olijfolie
  • 1 tl. balsamicoazijn
  • snufje suiker
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden

Zelf croutons maken? Gebruik dit recept en snijd vervolgens in blokjes in plaats van reepjes.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Deze lekkere pastasalade heb je zo gemaakt. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Verwarm intussen vast een koekenpan op laag vuur. Kook de farfalle (of andere pasta) zoals aangegeven op de verpakking. Bak de spekreepjes krokant in de droge koekenpan. Giet de pasta af en laat uitlekken in een vergiet.

Snijd alle groenten

Snijd intussen de rest van de ingrediënten. Verwijder de kern van de witlof en haal de buitenste blaadjes eraf. Snijd de stronkjes in de lengte in vieren en daarna in partjes. Snijd de bovenkant van beide paprika's en verwijder de bovenkant. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit en snijd de paprika's in stukjes.

Halveer de cherrytomaatjes met een scherp mes, bijvoorbeeld een tomatenmes. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en daarna in stukjes. Tot slot snijd je de appel met schil en al in kleine blokjes. Doe alles in een grote slakom en schep door elkaar.

Maak de pastasalade af

Maak een dressing met de olijfolie en balsamicoazijn. Voeg een snufje suiker toe. Breng verder op smaak met flink wat Italiaanse kruiden, peper en zout. Doe de gebakken spekreepjes in de slakom. Voeg hier de uitgelekte pasta aan toe en schep alles door elkaar met de dressing. Doe er als laatste de pijnboompitjes en croutons bij.

Serveren

Verdeel de slamelange over de borden. Sprenkel er wat olijfolie over. Vervolgens verdeel je er de pastasalade over. Eventueel kan je er nog wat Parmezaanse kaas over raspen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pastasalade met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Pastasalade met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Pastasalade met witlof, komkommer, tomaat, paprika en gebakken spekjes'