Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola

Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Hoofdgerecht
15 minuten + 90 minuten rijzen + 8 minuten oven
2 pizza's

Deze lekkere pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola moet je echt eens proberen. Je hebt voor deze makkelijke en snelle pizza trouwens maar een paar ingrediënten nodig. De ingrediënten passen echter zo goed bij elkaar dat deze pizza bianca echt geweldig smaakt.

Een pizza bianca is niets anders dan een pizza zonder tomatensaus. Ik bakte de bodem eerst met alleen maar wat olijfolie en champignons. De gedroogde ham, rucola en mozzarella deed ik er pas vlak voor het opdienen op en verwarmde ik nog heel kort in de oven. Het resultaat was een heerlijke pizza om je vingers bij af te likken.

Wil je deze lekkere pizza bianca zelf eens proberen dan vind je hieronder het makkelijke recept. Ik zou hem lekker met zelfgemaakt pizzadeeg maken voor de beste smaak. Ook het deeg is zo gemaakt en hoef je daarna alleen nog even te laten rijzen. Buon appetito!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 pizza's)

  • 250 gr. bloem 00
  • 7 gr. instant gist
  • 1 tl. suiker
  • 1/2 tl. zout
  • 150 ml. handwarm water
  • 1 el. olijfolie

Voor de topping:

  • 100 gr. prosciutto crudo
  • 100 gr. kastanjechampignons
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 35 gr. rucola
  • Italiaanse kruiden
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Het deeg voor deze pizza bianca is erg makkelijk te maken. Je kan het zowel met de keukenmachine als met de hand maken, allebei de methodes leg ik hieronder uit. Houd er rekening mee dat je het deeg ongeveer anderhalf uur moet laten rijzen.

Pizzadeeg met de keukenmachine maken

Wil je het pizzadeeg met de keukenmachine maken dan gebruik je het kneedmes. Doe de bloem met het zout in de mengkom van je keukenmachine en meng door elkaar. Doe 150 ml. handwarm water in een mengbeker en los hier de suiker en gist in op. Laat de keukenmachine draaien en voeg langzaam het water toe, voeg ook direct de olijfolie toe. Laat je keukenmachine draaien tot je een bol deeg hebt die niet meer aan de rand van je mengkom kleeft.

Pizzadeeg met de hand maken

Meng de bloem met het zout en doe in een mengkom of leg in een hoopje op je werkblad. Los in een mengbeker de suiker op in het water en roer hier de gist doorheen. Maak een kuil in het deeg en voeg hier het water aan toe. Veeg het water met je vingertoppen door de bloem en kneed met beide handen tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt. Reken erop dat je zo'n 10 tot 15 minuten moet kneden voor een soepel deeg.

Laat het deeg rijzen

Vet een mengkom in met wat olijfolie en leg hier de bal deeg in. Dek de mengkom af met een stuk vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 90 minuten rijzen. Heb je een oven die op 30 graden kan dan zet je de mengkom in de oven. Zoek anders een warme plek in de kamer en laat het deeg daar rijzen. Na 90 minuten is het deeg flink in volume toegenomen en is het klaar om te verwerken.

Maak de pizza

Verwarm je oven voor op 250 graden en zet vast twee bakplaten met bakpapier klaar. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en bestrooi je werkblad met bloem. Leg hier een portie deeg op en druk plat met de palm van je hand. Strooi er nog wat bloem over en rol met een deegroller uit tot een mooie ronde plak van zo'n 2 mm dik. Leg op een bakplaat en herhaal voor de tweede bal deeg.

Prik met een vork gaatjes in de pizzabodem en besprenkel de bodems met olijfolie. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de bodem. Strooi er wat Italiaanse kruiden overheen en bak de bodems in ongeveer acht minuten goudbruin en knapperig. Haal de pizzabodems uit de oven en scheur de prosciutto crudo in stukken. Verdeel de ham over de pizzabodems.

Laat de buffelmozzarella goed uitlekken en scheur in stukken, verdeel de plukken mozzarella over pizzabodems. Strooi er wat grof zeezout over en bedek met de rucola. Schuif de pizza's nog een half minuutje in de hete oven en haal er weer uit. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en strooi er nog een beetje peper overheen. Je pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola
Pizza bianca met prosciutto crudo, champignons, mozzarella en rucola

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens