Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Ik maak graag pizza’s en meestal zijn dat dan plaatpizza’s. Het liefst maak ik deze met zelfgemaakt pizzadeeg, en zelf pizzadeeg maken is niet nalleen leuk maar ook nog eens makkelijk. Ook deze pizza calzone met champignons, salami en mozzarella maakte ik met vers deeg.

Heb je hier geen tijd voor dan kan je natuurlijk ook een kant en klaar pizzapakket met een potje tomatensaus kopen. Maak je wel zelf deeg dan gebruik je passata voor de tomatensaus. Welke manier je ook kiest, deze pizza calzone is gewoon heel erg lekker en redelijk eenvoudig te maken. Het recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (2 personen)

  • pizzapakket met tomatensaus*
  • 150 gr. champignons
  • 1/2 rode paprika
  • 16 plakken salami
  • 4 grote plakken schouderham
  • 1 grote ui
  • 1 bol buffelmozzarella
  • oregano
  • olijfolie
  • peper en zout

* Wil je zelf pizzadeeg maken dan vind je hier het recept. Koop dan ook een pakje passata (dikke tomatensaus) voor de topping, je hebt er ca. 150 gram van nodig.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 250 graden en zet vast een bakplaat klaar die je met bakpapier bekleedt. Heb je een kleine maat bakplaat gebruik er dan twee.

Snijd de champignons in dunne plakjes en zet klaar voor zo. Verwijder de zaadlijsten en zaajes van de paprika en halveer deze, snijd de halve paprika in fijne reepjes en zet apart voor zo. Pel de ui, halveer deze en snijd in dunne ringetjes.

Heb je een pizzapakket met een rol deeg? Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en verdeel de rol in twee porties. Kneed beide porties tot een bal en rol ze zo plat mogelijk met een deegroller. Als je ook wat bloem over het deeg strooit blijft je deegroller niet plakken.

Gebruik je zelfgemaakt pizzadeeg? Verdeel dan ook deze in twee ballen en rol ze op dezelfde wijze als hierboven is beschreven. De pizza calzone is het lekkerst als je deeg maar een paar milimeter dik is.

Schep wat passata op het pizzadeeg en smeer deze uit met de bolle kant van een lepel. Probeer de randen vrij te houden en smeer het niet al te dik uit. Strooi er wat (gedroogde) oregano over en een beetje peper en zout. Scheur de ham in stukken en verdeel over beide pizza's, zorg dat je bij beide pizza's ongeveer de helft van de pizza bedekt.

Verdeel er nu de uienringen, champignons en plakjes salami over. Let er ook hierbij op dat je de helft van de pizza's belegt zodat deze later makkelijker dubbel te vouwen zijn. Strooi er weer wat orgeano over. Snijd de mozzarella in plakken en scheur in stukken, verdeel over de pizza.

Klap nu de helft van de pizza die je alleen met de passata hebt belegd over de vulling, je houdt de vorm van een halve cirkel over. Klap nu de randjes aan de ronde zijde dubbel, ongeveer een centimeter. Druk nu met je vinger de dubbelgeklapte rand stevig aan zodat de pizza calzone stevig dicht zit.

Leg de pizza op de met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er olijfolie over. Doe de pizza zo'n 20 tot 30 minuten in je voorverwarmde oven. De pizza is klaar als de buitenkant donker wordt en hard is, de binnenkant is dan helemaal gaar.

Tip: trek de laatste 10 minuten voorzichtig het bakpapier onder de pizza uit, zo wordt ook de onderkant lekker krokant. Kan je oven niet tot 250 graden? Zet deze dan op de hoogste stand en verleng de oventijd eventueel.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Pizza calzone met champignons, salami en mozzarella

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens