Pizza Margherita

Pizza Margherita
Hoofdgerecht
15 minuten + 90 minuten rijzen + 6 minuten oven
2 pizza's

De ingrediënten voor de pizza Margherita heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Tomatensaus, mozzarella en verse basilicum. Naast de bodem heb je voor deze overheerlijke en traditionele pizza meer ook niet nodig. En ondanks de weinige ingrediënten is de pizza Margherita heel erg lekker.

Wist je trouwens dat de pizza Margherita zelfs in officiële stukken van de EU wordt genoemd? Samen met de pizza Marina en pizza Margherita extra heeft de pizza Margherita een eigen Europees keurmerk. Hierin is ook te lezen waar de naam pizza Margherita oorspronkelijk vandaan komt.

In 1889 bezocht de Italiaanse koningin Margherita aan Napels en kreeg zij in pizzeria Brandi deze pizza voorgeschoteld. Omdat de kleuren van de pizza (rood, wit en groen) ook terugkomen in de Italiaanse vlag was zij erg gecharmeerd van deze pizza. Nadat de koningin een bedankbrief stuurde besloot de eigenaar de pizza naar haar te vernoemen.

De pizza Margherita zoals ik hem maak zou natuurlijk nooit de goedkeuring van de Napolitanen kunnen verdragen. Toch deel ik graag het recept voor de pizza Margherita met je omdat het gewoon een heerlijke pizza is. Hieronder lees je hoe ik de pizza Margherita meestal maak.

Let op: de bereidingstijd is met het gebruik van een pizzasteen. Bak je de pizza zonder pizzasteen dan moet deze ongeveer 15 minuten in de oven.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 pizza's)

  • 200 gr. pizzasaus of tomatensaus
  • 2 bollen mozzarella
  • verse basilicum
  • olijfolie

Voor de bodems:

  • 250 gr. bloem 00 + wat extra
  • 7 gr. instant gist
  • 1 tl. suiker
  • snufje zout
  • 150 ml. handwarm water
  • 1 tl. olijfolie

Wil je sneller klaar zijn dan kan je ook pizzameel gebruiken dat na het kneden direct klaar is. Ook zou je kunnen kiezen voor een kant-en-klare bodem. In dat geval staat de pizza Margherita in 15 minuten op tafel.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Maak je zelf de pizzabodem? Los de suiker dan op in handwarm water en roer er de gist doorheen zodra de suiker is opgelost. Laat het gistmengsel even staan.

Keukenmachine

Als je het deeg met de keukenmachine maakt zet je hier de deeghaken op en doe je de bloem in de mengkom. Laat de machine draaien en voeg het zout toe. Voeg dan beetje bij beetje het gistmengsel toe en direct daarna de olijfolie. Laat draaien tot je een mooie bol hebt die makkelijk loslaat van de rand van je mengkom. Bij mij duurt dit slechts enkele minuten.

Met de hand

Maak je het deeg met de hand? Doe de bloem dan in een hoopje op je werkblad en maak hier een kuiltje in. Strooi rondom het zout en giet het gistmengsel in het midden van het kuiltje. Voeg ook de olijfolie toe en veeg de bloem nu met je vingertoppen door het gist- en oliemengsel. Zodra je een wat kruimelig geheel krijgt kneed je het geheel zo'n 15 minuten tot je een mooie bal deeg hebt die niet aan je handen plakt.

En verder...

Doe de bol deeg nu in een met olijfolie ingevette mengkom die je afdekt met een vochtige theedoek of plastic vershoudfolie. Laat 90 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in een op 30 graden voorverwarmde oven of naast de verwarming. In die tijd zal de bol deeg in volume verdubbelen. Kneed nog kort na de rijsperiode en verdeel het deeg in twee porties.

Verwarm je oven voor op 250 graden, gebruik je een pizzasteen dan leg je deze onderin de oven voor je deze aan zet. Strooi wat bloem op je werkblad en leg hier een bolletje deeg op. Druk een beetje plat en strooi er nog wat bloem overheen. Rol het deeg uit tot een mooie egale bodem van slechts enkele millimeters dik.

Bedek de bodem met tomatensaus maar laat een centimeter aan de rand vrij. De bodem moet helemaal bedekt zijn maar er hoeft geen dikke laag op te liggen. Laat de mozzarella kort uitlekken, scheur deze in stukjes en verdeel over de bodem. Bak de pizza Margherita zo'n zes minuten in de voorverwarmde oven. Zonder pizzasteen bak je de pizza tussen de 12 en 15 minuten tot de randen mooi bruin en krokant zijn en de mozzarella is gesmolten.

Haal de pizza uit de oven en strooi er verse basilicum overheen. Sprenkel er tot slot nog een beetje goede olijfolie overheen en je pizza Margherita is klaar. Herhaal alles voor de tweede pizza.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Pizza Margherita
Pizza Margherita
Pizza Margherita
Pizza Margherita

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens