Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère

Plaattaart met prei, rode ui, kastanje­champignons en Gruyère

Deze plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère heb je snel op tafel staan. Inclusief het bakken in de oven ben je er nog geen half uur mee bezig. Dit maakt het een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Zonder al teveel moeite heb je lekker snel een heerlijk maaltje op tafel staan. De oven doet bijna al het werk en je hebt ook nog eens weinig afwas.

Wij aten deze plaattaart als avondeten, je kan er dan een eenvoudige salade bij serveren. Maar ook als hapje bij bijvoorbeeld de borrel is deze plaattaart een succes. Serveer hem op een mooie houten serveerplank en het ziet er extra feestelijk uit. Kortom, een leuk recept om zeker eens uit te proberen. Vooral omdat je er ook nog eens bijna niets voor nodig hebt.

Lijkt deze lekkere plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère je wel wat? Dan vind je hieronder het makkelijke en snelle plaattaart recept. En maak je liever een andere versie? Kijk dan hier voor nog veem meer makkelijke recepten voor plaattaart.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 rol deeg voor hartige taart*
  • 2 preien
  • 1 rode ui
  • ca. 200 gr. kastanjechampignons
  • 150 gr. Gruyère, geraspt
  • 100 gr. crème fraîche
  • peper en zout
  • peterselie

* Je kan ook een rol bladerdeeg of zes plakjes bladerdeeg gebruiken waar je de bakplaat mee bedekt.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Gebruik je het quichedeeg van Tante Fanny? Verwarm dan je oven voor op 170 graden. Als je bladerdeeg gebruikt kan je de oven voorverwarmen op 220 graden. Als er nog geen bakpapier bij het deeg zit bedek je de bakplaat eerst met bakpapier. Leg hier vervolgens het deeg op en smeer in met de crème fraîche. Doe er een paar eetlepels op en smeer uit met de bolle kant van de lepel. Houd aan de randen een klein stukje vrij.

Snijd de groenten

Pel de rode ui en snijd deze in vier parten, snijd hier vervolgens kleine stukjes van en strooi deze over de bodem. Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes, verdeel ook deze over de bodem. Kruid de plaattaart met peper, zout en peterselie. Je kan zowel verse peterselie als gedroogde gebruiken. De laatste is iets sterker van smaak en hier kan je dus wat minder van gebruiken.

Maak de prei schoon en verwijder de onderkant en het groen. Halveer de prei in de lengte en snijd vervolgens in stukjes. Ook deze verdeel je over de bodem. Strooi er nu tot slot de geraspte Gruyère over. Deze kan je kant en klaar kopen maar met een goede keukenrasp kan je ook een stukje Gruyère gebruiken. Deze is veel lekkerder van smaak.

Plaattaart bakken

Bak de plaattaart tussen de 15 en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de Gruyère mooi gesmolten is en de bodem gaar haal je de plaattaart uit de oven. Snijd op een grote snijplank met een koksmes in stukjes en serveer eventueel op een mooie serveerplank. Geniet van je plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'
Afbeelding bij 'Plaattaart met prei, rode ui, kastanjechampignons en Gruyère'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 601 kcal.
  • Vetten 39 gr.
  • Waarvan verzadigd 22 gr.
  • Koolhydraten 37 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 18 gr.
  • Zout 1.7 gr.
  • Natrium 680 mg.