Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaarten worden bij ons regelmatig gemaakt. Ze zijn altijd lekker en je bent er bijna geen tijd aan kwijt, de oven doet namelijk het meeste werk. Ook deze plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham was weer heerlijk, en dat in maar een paar minuten.

De bodem voor deze plaattaart maakte ik met wat eenvoudige plakjes bladerdeeg. Eventueel kan je ook een hele bodem kopen, bijvoorbeeld een rol bladerdeeg van Tante Fanny. Als de bodem op de bakplaat lig bedek je deze met je ingrediënten en kan je plaattaart de oven in.

Omdat ik op deze plaattaart een paar eitjes meebakte was de plaattaart machtig genoeg en voor ons voldoende. Eventueel kan je er nog een eenvoudige salade bij serveren en je hebt een heerlijk maaltje. Het recept voor de plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 preien
  • handje cherrytomaatjes
  • 1 ui
  • 125 gr. champignons
  • 4 el. crème fraiche
  • 4 eieren
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • 100 gr. Coburger ham
  • peper en zout
  • paar takjes rozemarijn

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat met een vel bakpapier klaar. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en trek ze een beetje uit. Bedek de bodem van de bakplaat met het bladerdeeg waarbij de vellen deeg elkaar een beetje overlappen, druk goed aan. Vouw de randen een klein stukje naar binnen en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Smeer de crème fraiche over de bodem met de bolle kant van een lepel. Strooi hier de helft van de geraspte kaas overheen. Pel een ui en snijd doormidden, snijd vervolgens in plakjes en verdeel over de bodem. Verwijder de onderkant van de prei en snijd de preien in ringetjes, verdeel over de bodem. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de bodem. Snijd een paar cherrytomaatjes in plakjes en verdeel over de bodem. Kruid met peper en zout en bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de plaattaart er na 10 minuten even uit maar laat de oven aanstaan. Breek voorzichtig vier eieren boven de plaattaart en probeer de dooiers heel te houden. Strooi er de rest van de geraspte kaas overheen. Ris de naaldjes van wat takjes rozemarijn en hak goed fijn, strooi over de geraspte kaas.

Zet de plaattaart nog 15 minuten in de oven en bak tot de eieren gestold zijn, de kaas mooi is gesmolten en de bodem goudbruin en krokant is. Haal de plaattaart met prei, ui, tomaat en champignons uit de oven en verdeel er in stukjes gescheurde Coburger ham over. Snijd de plaattaart in stukken en serveer eventueel met een eenvoudige salade.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 762 kcal.
  • Vetten: 55 gr.
    - waarvan verzadigd: 27 gr.
  • Koolhydraten: 6 gr.
    - waarvan suiker: 8 gr.
  • Vezels: 4 gr.
  • Eiwitten: 29 gr.
  • Zout: 3.2 gr. (1280 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Plaattaart met prei, ui, tomaat, champignons en Coburger ham

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens