Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas

Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Hoofdgerecht
15 minuten + 20 minuten oven
4 personen

Als onze lieve zoon hoort dat we plaattaart eten is hij altijd blij. Ook van deze plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas heeft hij zitten smullen. Al zou hij het liefst alleen de randjes eten, die blijven toch favoriet voor veel kinderen.

Net als de meeste plaattaarten is ook deze plaattaart zo gemaakt. Je bakt alleen de spekreepjes en prei even voor. De bodem smeer je in met wat roomkaas waar je daarna het preimengsel over verdeeld. Nog even de rest van de ingrediënten en lekker veel geraspte kaas erop en het kan in de oven.

Lijkt deze plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas je ook wel iets? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. Een ideaal maaltje als je ‘s avonds weinig tijd hebt maar toch lekker wil eten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rol bladerdeeg*
  • 3 preien
  • 100 gr. spekreepjes
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 3 lenteuitjes
  • 150 gr. geraspte kaas, jong
  • 3 el. roomkaas
  • peper en zout

* In plaats van een rol bladerdeeg kan je ook 6 plakjes bladerdeeg dakpansgewijs over elkaar leggen. Ook met bodem voor hartige taart of Flammkuchen-bodem is deze plaattaart erg lekker.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer laat het dan vast ontdooien. Zet ook een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Verwarm een hapjespan of koekenpan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Verwijder de onderkant en het groen van de preien en snijd de prei in ringetjes.

Bak de spekreepjes in de hete hapjespan en voeg de preiringetjes toe zodra er genoeg spekvet in de pan zit. Kruid met wat versgemalen peper en zout, bak tot de spekreepjes krokant zijn en de prei glazig. Bedek de bakplaat met het deeg en smeer dit in met de roomkaas. Verdeel hier het prei- en spekjesmengsel overheen.

Maak de plaattaart af

Snij de bovenkant van de paprika en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Vervolgens snijd je de paprika in halve ringen die je over het deeg verdeelt. Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringetjes, ook deze verdeel je over de bodem. Vervolgens strooi je er de geraspte kaas overheen.

Tot slot snijd je de lenteuitjes in ringetjes en strooi je deze over de plaattaart. Schuif de bakplaat nu in de voorverwarmde oven en bak de plaattaart zo'n 15 tot 20 minuten. Als de bodem lichtbruin en krokant is en de kaas gesmolten is haal je de plaattaart uit de oven. Haal van het bakpapier en snijd in stukken.

Opwarmen

Houd je wat plaattaart over? Bewaar deze in de koelkast en warm deze de volgende dag op in een hete koekenpan. Je hoeft hier geen olie of boter aan toe te voegen. Zo blijft de bodem van je plaattaart lekker knapperig.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas
Plaattaart met roomkaas, prei, paprika, gebakken spekreepjes en kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 692 kcal.
  • Vetten 51 gr.
  • Waarvan verzadigd 25 gr.
  • Koolhydraten 31 gr.
  • Waarvan suikers 9 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 21 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens