Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui

Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Hoofdgerecht
10 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Deze plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui maakte ik laatst. Witlof met ham en kaas is natuurlijk altijd een lekkere combinatie. Maar ik had het nog nooit op een plaattaart gedaan. De hoogste tijd dus en het was een succes. We hebben met zijn allen zitten smullen van deze heerlijke plaattaart.

Ik kookte de witlof niet voor. Door de stronkjes in kwarten te snijden garen ze gewoon in de oven. Je bent dus echt zo klaar met deze plaattaart. In iets meer dan een half uurtje kan je aan tafel. Met de voorbereiding ben je nog geen kwartier bezig. Voor de bodem gebruikte ik kant en klaar bladerdeeg op een rol. Maar je kan de bakplaat ook bedekken met plakjes bladerdeeg.

Het lekkere recept voor de plaattaart vind je hieronder. En hier vind je nog veel meer plaattaart recepten. Net als andere recepten met witlof, ham en kaas. Ik ben benieuwd of je deze plaattaart net zo lekker vindt als wij.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rol bladerdeeg (of 6 plakjes)
  • 4 stronkjes witlof
  • 100 gr. achterham
  • 1 rode ui
  • 150 gr. jonge kaas, geraspt
  • 125 gr. crème fraiche
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer? Laat dit dan eerst kort ontdooien. Bedek een bakplaat met bakpapier, een rol bladerdeeg heeft dit meestal al zelf. Verdeel het deeg over de bodem en prik er met een vork gaatjes in. Gebruik je losse plakjes dan moeten deze elkaar een beetje overlappen. Smeer de bodem nu helemaal in met een dun laagje crème fraîche. Verdeel daar vervolgens de plakjes ham over.

Snijd de kern uit de witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de witlof in de lengte en halveer beide helften nogmaals. Verdeel de kwart struikjes witlof nu over de bodem. Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringetjes. Strooi deze over de plaattaart. Tot slot verdeel je de geraspte kaas over de plaattaart. Schuif de bakplaat nu in de voorverwarmde oven. Bak de plaattaart zo'n 20 tot 25 minuten.

De plaattaart is klaar als de bodem mooi goudbruin en krokant is en de kaas gesmolten. Snijd de plaattaart nu in stukken en serveer direct. Houd je nog wat over? Dan kan je deze de volgende dag opwarmen in een droge hete koekenpan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui
Plaattaart met witlof, ham, kaas en rode ui

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 563 kcal.
  • Vetten 38 gr.
  • Waarvan verzadigd 23 gr.
  • Koolhydraten 30 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 2 gr.
  • Eiwitten 19 gr.
  • Zout 2 gr.
  • Natrium 800 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens