Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Bij ons in de buurt opent binnenkort Poké Perfect haar deuren. Hier kan je terecht voor heerlijke poké bowls, een soort sushi in een kommetje. Geïnspireerd door de Poké Perfect menukaart maakte ik een heerlijke poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel.

Deze poké bowl is makkelijk om te maken en smaakte echt geweldig. Ik ga hier dus zeker varianties op maken want we hebben hier thuis echt van zitten smullen. De inspiratie voor de dressing haalde ik van een Amerikaanse site en deze smaakte heerlijk in combinatie met de rest. Hieronder mijn poké bowl recept, het proberen zeker waard!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gr. rijst, bv. basmatirijst
  • 300 gr. kippendijfilet
  • 2 mango's
  • 2 avocado's
  • 1/2 komkommer
  • 4 wortels
  • 3 lenteuitjes
  • sesamzaad
  • kokosschaafsel

Marinade voor de gegrilde kip:

  • 1 el. sojasaus
  • 1 el. vloeibare honing
  • 1/2 tl. sesamzaad
  • versgemalen peper

Dressing:

  • 2 el. sojasaus
  • 1 el. sesamolie
  • 1 el. suiker
  • 1/2 tl. gemberpoeder
  • 1/2 rode ui
  • 3 lenteuitjes
  • scheutje rijstazijn
  • peper en zout

Bereidingswijze

Een poké bowl eet je op 'kamertemperatuur', je kan alles dus prima van tevoren bereiden. De kippendij moet een kwartier marineren en de dressing is het lekkerst als je deze ook van tevoren maakt. De rijst is het lekkerst als deze net is afgekoeld, liever iets te warm dan te koud.

Voor de marinade voor de kip meng je de sojasaus, vloeibare honing en het sesamzaad door elkaar in een platte schaal. Breng op smaak met wat versgemalen peper en leg de kippendijen hierin. Draai ze een paar keer om zodat het vlees goed is bedekt met de marinade en laat 15 minuten staan.

Maak ook alvast de dressing. Hak een halve rode ui goed fijn en snijd drie lenteuitjes in ringetjes, zowel het witte als het groene deel. Doe in een mengkom en doe hier de sojasaus, de sesamolie, de suiker, het gemberpoeder en een scheut rijstazijn bij. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout, bewaar in de koelkast voor later.

Gril de kippendij op een contactgrill of in een grillpan. Gebruik je een contactgrill met boven- en onderplaat dan gril je de kippendij twee keer vijf minuten, draai halverwege even om. Gebruik je een grillpan dan gril je de kippendijen acht minuten per kant. Laat afkoelen en snijd daarna in blokjes.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat van het vuur af droogstomen. Om de rijst wat sneller af te laten koelen kan je deze in een ovenschaal storten en met een vork regelmatig door elkaar scheppen. Op kamertemperatuur is deze het lekkerst in de poké bowl.

Halveer de avocado's in de lengte en draai de helften van elkaar af. Wip met een scherp mes de pit eruit en gebruik een lepel om het vruchtvlees uit de schil te halen. Snijd de avocado in blokjes en zet apart voor zo.

Halveer ook de mango's in de lengte en draai beide helften van elkaar af. Wip de pit er met een lepel uit of snijd rondom uit het vruchtvlees. Kerf met een mes een ruitjespatroon in de mango, wip de schil binnenstebuiten en snijd de blokjes eraf. Zet apart voor zo.

Snijd ook de komkommer in blokjes en de lenteui in ringetjes. De wortel schraap je schoon en snijd je in dunne plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van de dikte.

Schep de rijst in vier kommen en verdeel de blokjes gegrilde kip, avocado, mango en komkommer over de rijst. Lepel flink wat van de dressing over de blokjes kip en strooi de ringetjes lenteui, wat sesamzaad en wat kokosschaafsel over de kommen. Eventueel schep je nog wat dressing in het midden van je poké bowl.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Poké bowl met gegrilde kip, avocado, mango en wortel

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens