Poké bowl met rode biet, wortel, mango, sojabonen, zalm en wasabi-mayonaise
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. rijst, bv. basmatirijst
- 150 gr. bospeen, julienne
- 150 gr. rode biet, julienne
- 150 gr. mango, blokjes
- 50 gr. sojabonen
- 50 gr. radijsjes
- 50 gr. paksoi
- 50 gr. veldsla
- 200 gr. gerookte zalm
- gebakken uitjes
- sesamzaad
Voor de wasabi-mayonaise:
- 4 el. mayonaise
- 1/2 el. rijstazijn
- wasabi naar smaak
Ik kocht de ingrediënten deze keer voorgesneden om lekker snel klaar te zijn. Voor de sojabonen, radijsjes, paksoi en veldsla koos ik twee bakjes sla waar alles al in zat.
Bereidingswijze
Zet een flinke pan op het vuur en breng een ruime laag water aan de kook. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af, roer even goed door elkaar en laat de rijst helemaal afkoelen. Handig is het om dit iets eerder te doen dan de rest van het recept.
Als je alles voorgesneden in huis hebt zet je alle ingrediënten vast klaar. Snijd de gerookte zalm in stukjes en hou apart voor zo. Snijd je alles zelf dan kan je dit met een koksmes of met een mandoline doen. Snijd de rode biet en bospeen in reepjes, dit noem je julienne. De mango snijd je in blokjes. Snijd de harde steel van de paksoi in stukjes en het blad in reepjes.
Neem vier grote kommen en vul deze tot ongeveer een derde met de rijst. Verdeel nu de radijs, rode biet, de bospeen, de mango, de paksoi, de sojabonen en de veldsla over de kom. Leg alles aan de rand en houd deze volgorde aan voor een mooi kleurverloop. Leg de stukjes gerookte zalm in het midden en strooi hier wat van de gebakken uitjes over.
Voor de wasabi-mayonaise doe je de mayonaise en rijstazijn bij elkaar in een kom. Roer alles goed door elkaar met een garde en voeg naar smaak de wasabi toe, let op want dit is erg pittig. Verdeel de wasabi-mayonaise over de poké bowl en strooi er tot slot nog wat sesamzaadjes overheen.