Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Regelmatig bak ik lekkere quiches voor het avondeten. Zowel onze zoon als wij kunnen daar echt van genieten. Deze keer heb ik een echte winterquiche gemaakt met o.a. pompoen. Samen met de spinazie, cashewnoten en parmaham is dit een goed vullende avondmaaltijd die echt heerlijk smaakt.

Het maken van de quiche is erg makkelijk, de meeste tijd ben je kwijt aan het schillen en snijden van de pompoen. Heb je dat eenmaal gedaan dan is de rest gelukkig zo gedaan. Wil je deze lekkere quiche zelf eens proberen dan vind je hier het recept. Lees ook zeker even de tips onderaan het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 bladen deeg voor hartige taart
  • 1 flespompoen, ca. 1 kilo
  • 200 gr. verse bladspinazie
  • 75 gr. parmaham
  • 100 gr. ongezouten cashewnoten
  • 125 gr. Griekse yoghurt
  • 100 gr. geraspte belegen kaas
  • 3 eieren
  • paneermeel
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden, zet een met boter ingevette springvorm klaar en zet vast een pan kokend water op om de pompoen zo in te koken.

Schil de pompoen tot je het oranje vruchtvlees ziet, dit gaat het makkelijkst met een brede dunschiller. Snijd de onder en bovenkant van de pompoen en snij deze daarna in de lengte doormidden. Lepel de pitten en draden uit de pompoen en snijd vervolgens nogmaals in de lengte doormidden. Maak er plakken van en snijd deze tenslotte in blokjes.

Kook de pompoen 12 minuten in ruim kokend water gaar en laat deze daarna uitlekken in een vergiet. Snijd ondertussen de bladspinazie in kleine vierkantjes. Neem gewoon een flinke stapel in je hand, houd deze stevig vast en snijd er met een koksmes reepjes van. Draai je snijplank een kwartslag en maak er vierkantjes van.

Laat het bladerdeeg een paar minuten ontdooien en bedek de ingevette springvorm ermee. Laat het bladerdeeg over de rand hangen zodat je deze aan het eind over de quiche kan klappen. Prik met een vork gaatjes in de onderkant en bedek de bodem met een laagje paneermeel.

Breek drie eieren boven een mengkom, schep hier ongeveer 125 gram Griekse yoghurt bij en doe er 50 gram geraspte kaas bij. Kruid met peper en zout en roer alles goed door elkaar. Laat het mengsel even staan voor zo.

Vul nu de quichevorm met de helft van de gesneden spinazie, doe hier de helft van de pompoenblokjes over en de helft van de cashewnoten. Bedek met de helft van de parmaham en strooi er de helft van de resterende geraspte kaas over. Herhaal dit nog een keer met de rest van de spinazie, pompoen, cashewnoten, parmaham en geraspte kaas.

Giet het eiermengsel over de quiche en laat even goed intrekken. Klap tenslotte de overhangende lapjes bladerdeeg naar binnen en zet je quiche 25 minuten in de voorverwarmde oven. Zodra de bovenkant mooi bruin is kan je de quiche opdienen.

Let op: de vooraf gekookte pompoen en de spinazie geven aardig wat vocht af tijdens het bakken in de oven. Laat de gekookte blokjes pompoen dus eerst goed uitlekken en strooi een dun laagje paneermeel over de bodem van het quichedeeg.

Tip: is de quiche toch te vochtig nadat je deze uit de oven en springvorm hebt gehaald? Laat de quiche dan op de bodem van je springvorm staan en houdt hem (met ovenwanten aan) even schuin boven je wasbak om het vocht weg te laten lopen. Stevig vasthouden zodat de quiche niet in je wasbak verdwijnt. Zet hem daarna zonder de rand van de springvorm nog even 5 minuten in de oven.

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Pompoenquiche met spinazie, cashewnoten en parmaham

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens