Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

In veel van mijn recepten gebruik ik prei, meestal snijd ik het in dunne ringetjes en gebruik ik het als extra smaakmaker. Deze keer bereidde ik het op een andere manier en maakte ik prei, aardappeltjes en kip uit de oven. Ik sneed de prei een stuk dikker dan normaal en gebruikte verder weinig andere ingrediënten.

Het resultaat was een hele makkelijke maar vooral super lekkere maaltijd. De prei werd lekker zoet en was heerlijk zacht, het smaakte perfect met de gekarameliseerde rode ui en de knoflook. De kip bakte ik kort aan en gaarde ik daarna mee met de rest. Het makkelijke recept vind je hieronder, ik zou het zeker eens proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 2 grote (of 4 kleine) kipfilets
  • 3 grote preien
  • 2 rode uien
  • 6 tenen knoflook
  • paar takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • citroensap

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 190 graden en zet een ingevette ovenschaal of bakplaat klaar.

Ik schilde de aardappels niet maar boende deze alleen even schoon. Snij de aardappels in grove stukken en doe in de ovenschaal. Was de prei en snijd deze in dikke ringen, laat kort uitlekken en doe in de ovenschaal. Pel de rode uien, halveer ze en snijd in niet al te dunne halve ringen. Verdeel de ui over de ovenschaal.

Pel de teentjes knoflook, als het dikke tenen zijn halveer je ze in de lengte en strooi je ook deze over de ovenschaal. Sprenkel er ruim olijfolie over, kruid met peper en grof zeezout en leg er een paar takjes rozemarijn over. Doe de ovenschaal in eerste instantie 20 minuten in je voorverwarmde oven.

Verwarm intussen een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Smeer de kip in met olijfolie en kruid met wat peper en zout. Strooi er wat paprikapoeder over en wrijf uit over de kip. Draai de kipfilets om en herhaal voor de andere kant.

Leg de kipfilets in de hete hapjespan en bak bruin aan beide zijden, omdat je de kip hebt ingesmeerd met olie hoef je geen vet in de pan te verhitten. Sprenkel er wat citroensap over tijdens het bakken, een kneepje uit het bekende gele flesje of het sap van een halve citroen is voldoende. Als het sap is 'uitgesist' haal je de kipfilets uit de pan en leg je ze klaar voor zo.

Haal na 20 minuten de ovenschaal uit de oven maar houdt de oven aan. Schep de groente en aardappels om en leg de voorgebakken stukken kipfilet ertussen. Schuif de ovenschaal nog 15 minuten in de oven om de groenten, aardappels en kip verder te laten garen.

Verwijder de takjes rozemarijn en serveer de gegaarde kip met de aardappels en de gegrilde groenten. Strooi naar wens nog wat grof zout over de groenten en klaar is je maaltijd.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

Prei, aardappeltjes en kip uit de oven

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens