Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Ik maakte laatst een heerlijke prei courgette quiche met gerookte wilde zalm. De smaak van de zalm kwam goed tot zijn recht en de quiche smaakte echt geweldig. Ik koos voor gerookte wilde zalm omdat deze meer smaak heeft dan de gewone gerookte zalm.

Bovendien lees je de laatste tijd steeds meer verhalen over gekweekte zalm. Kweekzalm wordt erg intensief gekweekt waardoor ze te dicht op elkaar leven en o.a. ziek kunnen worden, dat moet weer worden behandeld met antibiotica. Wilde duurzaam gevangen zalm kost iets meer maar ik vind dat het waard. Als je wil kan je deze quiche natuurlijk ook met gewone gerookte zalm maken.

Het recept voor deze lekkere quiche vind je hieronder. Normaal eet ik vaak een salade bij een quiche maar deze keer was dat niet nodig. De quiche is lekker machtig en vult dus goed, ik zou hem zeker eens proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 6 lenteuitjes
  • 3 sjalotjes
  • 100 gr. gerookte zalm
  • 4 eieren
  • 125 gr. crème fraiche
  • 150 gr. geraspte belegen kaas
  • peper en zout
  • boter om in te vetten
  • olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet vast een ingevette quichevorm of springvorm klaar. Verwarm ook vast een hapjespan of koekenpan op laag vuur.

Snij zowel de prei als de lenteui als de sjalotjes in dunne ringetjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak alles een paar minuten, kruid tussendoor met wat peper en zout. Haal van het vuur af en bewaar voor zo.

Snij de courgette in zo dun mogelijke plakjes van hooguit een paar millimeter dik, hoe dunner hoe beter. Breek de vier eieren boven een mengkom en voeg de crème fraiche en de helft van de geraspte kaas toe. Kruid met peper en zout en roer tot een vloeibaar mengsel.

Ontdooi de velletjes deeg en bedek de onder- en zijkanten van de ingevette quichevorm. Prik er met een vork wat gaatjes in en doe het prei-, lenteui- en sjalottenmengsel erin. Verdeel over de bodem en bedek met de helft van de gerookte zalm.

Bedek vervolgens met eenderde van de courgette en giet hier de helft van het eiermengsel over. Leg hier de andere helft van de zalm op en leg hier vervolgens weer eenderde van de courgette op. Giet het resterende eiermengsel erover, dek af met de laatste plakjes courgette en strooi de rest van de geraspte kaas erover.

Verwijder eventueel de overhangende stukjes deeg en schuif de quichevorm 25 minuten in je voorverwarmde oven. Laat je quiche bakken tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden en de korst mooi krokant. Nog even kort laten afkoelen en uit de vorm verwijderen en je quiche is klaar.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Prei courgette quiche met gerookte wilde zalm

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens