Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Laatst maakte ik een heerlijke prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus. Het oorspronkelijke recept is van Jeroen Meus maar heb ik hier en daar wat aangepast. Deze lekkere ovenschotel is makkelijk om te maken maar je bent er wel eventjes mee bezig.

Zelf voegde ik nog wat champignons toe aan de prei-ovenschotel, een erg lekkere combinatie. Ook maakte ik gebruik van oregano om de ovenschotel op smaak te brengen. Wil je deze lekkere prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus zelf eens maken dan vind je hieronder het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 300 gr. rundergehakt
  • 4 stronken prei
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 6 takjes oregano
  • roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Voor de kaassaus:

  • 30 gr. bloem
  • 30 gr. roomboter
  • 600 ml. volle melk
  • 200 gr. geraspte kaas*
  • peper en zout

* Ik koos voor Emmentaler, zoals in het originele recept. Kruid in dat geval met wat extra peper en zout. Ook lekker is het om belegen kaas te gebruiken, dit geeft iets meer smaak aan de saus. Bewaar een klein handje om over de schotel te strooien als deze de oven in gaat.

Bereidingswijze

Zet vast een flinke hapjespan op laag vuur zodat de bodem goed warm wordt. Zet ook een pan water op het vuur voor de aardappelen. Zet ook alvast een flinke ovenschaal klaar die je invet met wat boter.

De puree

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Laat de aardappelen even droogstomen en stamp tot een romige puree met een scheutje melk en een klontje boter. Breng op smaak met wat peper en zout en doe de puree in de ovenschaal. Strijk de puree zo glad mogelijk uit over de schaal.

Bereid de prei

Als de aardappels koken pel je de ui en snijd je deze goed fijn. Snijd de stronken prei tot het groen in dikke ringen. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Smelt een klontje roomboter in de hapjespan en fruit hier de ui kort in aan. Voeg de ringen prei toe en bak deze kort mee, voeg tenslotte de champignons toe en kruid met flink wat peper en zout. Ris de oregano van de takjes, hak goed fijn en voeg toe aan de braadpan. Roer alles door elkaar en laat met het deksel op de pan rustig gaar worden tot de prei lekker zacht is.

Rul het gehakt

Smelt in een tweede hapjespan of flinke koekenpan een klontje boter en bak het gehakt hierin. Kruid met wat peper en zout en bak tot het gehakt mooi geruld is en gaar. Zet alvast een steelpannetje op laag vuur en smelt hier de boter in voor de kaassaus. Verwarm de ovengrill vast voor op 200 graden.

Doe de prei en champignons in een vergiet en laat kort uitlekken, schep vervolgens in de ovenschaal en verdeel over de puree. Schep met een schuimspaan het gehakt uit de pan en verdeel over de prei en champignons.

Maak de kaassaus

Voeg nu de bloem toe aan de gesmolten boter in de steelpan en roer op het vuur door elkaar. Zodra het mengsel begint te korrelen en wat bruiner wordt voeg je de melk toe. Roer net zolang tot je een mooie gladde saus hebt. Voeg nu het grootste deel van de geraspte kaas toe, houdt een handje apart voor zo. Roer tot de kaas goed is gesmolten en je een wat dikkige kaassaus hebt. Kruid met flink wat peper en zout en giet de kaas over het gehakt in de ovenschaal.

Nog even in de oven

Strooi tenslotte het restant van de geraspte kaas over de kaassaus en schuif de ovenschaal onder de grill. Laat in de oven staan tot de kaassaus mooi is gestold en de bovenlaag mooi goudbruin is. Dit duurde bij ongeveer 15 minuten. Haal de ovenschaal uit de oven en serveer de prei-ovenschotel.

Meer van Jeroen Meus?

Zomerkost

Zomerkost
In 'Zomerkost' van Jeroen Meus vind je 75 heerlijke recepten voor de lekkerste zomer ooit.

Dagelijkse Kost

Dagelijkse kost
In 'Dagelijkse kost, koken met gezond verstand' van Jeroen Meus vind je 100 nieuwe recepten

Winterkost

Winterkost
In Winterkost van Jeroen Meus vind je 75 heerlijke recepten voor het allerlekkerste comfortfood.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 820 kcal.
  • Vetten: 44 gr.
    - waarvan verzadigd: 25 gr.
  • Koolhydraten: 58 gr.
    - waarvan suiker: 15 gr.
  • Vezels: 9 gr.
  • Eiwitten: 40 gr.
  • Zout: 2.1 gr. (840 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Prei-ovenschotel met gehakt en kaassaus

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens