Preischotel met kerrie, spekjes en kaas

Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Hoofdgerecht
25 minuten + 20 minuten oven
4 personen

Laatst maakte ik deze lekkere preischotel met kerrie, spekjes en kaas. En met dit makkelijke recept ben je niet eens lang bezig. In feite maak je gewoon een preistamppot die je nog even in de oven gratineert. Hierbij bak je de prei en spekjes kort voor en breng je deze op smaak met wat kerrie. In de tussentijd kook je de aardappels en verwarm je de oven voor.

Vervolgens maak je hier een stamppotje van en doe je alles in een ovenschaal met wat kaas. Als alles in de oven staat om te gratineren kan je de afwas meteen even wegwerken. Ik had al eens eerder een stamppotje in de oven gemaakt, en net als deze preischotel uit de oven was dat een succes. Reden genoeg om hier in ieder geval eens wat andere variaties op te maken.

Lijkt deze lekkere preischotel met kerrie, spekjes en kaas jou ook wel iets? Dan vind je het makkelijke en lekkere recept hieronder. Je kan de stamppot eventueel al in de middag bereiden zodat je deze ‘s avonds alleen nog even in de oven hoeft te zetten. Dit maakt het een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Hier vind je nog meer lekkere recepten voor ovenschotels.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 200 gr. spekreepjes
  • 4 preien
  • 150 gr. geraspte kaas, jong belegen
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • kerrie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Voor deze preischotel uit de oven begin je met het maken van de stamppot. Schil dus als eerste de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook, hierin kook je de aardappels in 20 minuten gaar. In de tussentijd zet je ook een hapjespan op laag vuur en laat je deze goed heet worden. Omdat je de preischotel in de oven gratineert verwarm je deze vast voor op 180 graden.

Prei en spekjes bakken

Bak de spekjes in de hapjespan tot er zich een laagje bakvet vormt. Snijd intussen de preien in halve ringen. Dit doe je door eerst de harde onderkant weg te snijden en vervolgens het uitstekende bladgroen. Halveer de preien met een koksmes in de lengte en snijd er daarna halve ringetjes van. Voeg toe aan de hapjespan zodra hier genoeg bakvet in zit en schep een paar minuten om op middelhoog vuur. Kruid de prei en spekjes naar smaak met kerriepoeder.

Preischotel maken

Vet een ovenschaal in met wat boter en maak de stamppot. Hiervoor giet je de aardappels af en doe je er een klein klontje roomboter en een scheutje melk bij. Kruid vervolgens met peper en zout en stamp fijn met een aardappelstamper. Doe dan de prei, spekjes en het bakvet erbij en roer alles goed door elkaar.

Doe de preistamppot in de ingevette ovenschaal en strijk een beetje glad. Strooi er de geraspte kaas over en schuif de ovenschotel in de voorverwarmde oven. Laat de preischotel met kerrie, spekjes en kaas zo'n 15 tot 20 minuten in de oven staan tot de kaas mooi is gegratineerd.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas
Preischotel met kerrie, spekjes en kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 543 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 13 gr.
  • Koolhydraten 45 gr.
  • Waarvan suikers 8 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 23 gr.
  • Zout 2.3 gr.
  • Natrium 920 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens