Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas

Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas

Deze preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas is een lekker luchtig stamppotje dat je snel op tafel hebt staan. Je hebt deze makkelijke stamppot namelijk zo gemaakt. Omdat de stamppot niet zo machtig is kan je hem bovendien prima in de lente of zomer eten.

Zelf aten we de preistamppot met plakjes rookworst maar je kan bijvoorbeeld ook de rookworst weglaten en wat extra spekjes opbakken en erdoorheen roeren. Heb je liever een vegetarische variant dan kan je er een hardgekookt eitje bij serveren. Verkruimel deze en strooi met wat bieslook over de stamppot en je bent klaar.

Wil je deze makkelijke preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas zelf eens proberen dan vind je hieronder het recept. Zelf kozen wij trouwens voor een jonge kaas maar ook een wat pittigere kaas kan er prima doorheen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • 125 gr. crème fraiche
  • 100 gr. spekreepjes
  • 1 rookworst
  • 3 preien
  • 6 lenteuitjes
  • 1 rode ui
  • 100 gr. jong belegen kaas, in blokjes
  • 1 tl mosterd
  • verse bieslook
  • peper en zout
  • klontje roomboter
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen in gelijke stukken en kook deze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat kort droogstomen van het vuur af. Schep er de crème fraiche en mosterd bij en doe er een klontje boter bij. Kruid met wat peper en zout en stamp tot een romige aardappelpuree. Als je deze preistamppot met rookworst wilt serveren bereid je tussendoor ook de worst.

Zodra de aardappels opstaan verwarm je alvast een hapjespan of een wokpan op laagt vuur. Snijd de kontjes van de prei en halveer de preien in de lengte, snijd vervolgens in halve ringetjes. Pel de rode uien en snijd deze goed fijn. Bak de spekreepjes bruin en krokant in de hete hapjespan en schep uit de pan, bewaar voor zo. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de prei en rode ui tot de preireepjes wat glazig en zacht worden. Kruid met wat peper en zout en roer alles even goed door elkaar.

Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes en voeg toe aan de hapjespan, bak nog kort mee en schep alles goed door elkaar. Doe er tot slot een klontje roomboter bij en laat alles met een deksel op de pan stoven tot je de aardappelpuree hebt gemaakt.

Roer de gebakken spekreepjes en de gestoofde prei, rode ui en lenteuitjes door de aardappelpuree. Snijd de jong belegen kaas in kleine blokjes en roer ook deze door de stamppot. Zet de pan op laag vuur en laat de stukjes kaas smelten, roer regelmatig door om aankoeken te voorkomen.

Schep de preistamppot op de borden en strooi hier flink wat fijngehakte bieslook overheen. Serveer met de in plakjes gesneden rookworst en je preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas'
Afbeelding bij 'Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas'
Afbeelding bij 'Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas'
Afbeelding bij 'Preistamppot met lenteuitjes, rode ui en kaas'