Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam

Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam
Hoofdgerecht
20 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Nadat ik een tijdje geleden mee heb gedaan aan de ‘week zonder vlees’ leek het me leuk wat vaker vegetarische recepten te bedenken. En dat een recept zonder vlees niet saai hoeft te zijn bewijst deze heerlijke quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam wel.

Tijdens de week zonder vlees heb ik trouwens alleen maar vegetarische recepten gedeeld op Kookidee. Ik had er trouwens geen kenbaarheid aan gegeven en heb in die week geen enkele reactie gehad dat het vlees werd gemist. Ik koos voor toegankelijke recepten met vooral veel champignons en andere paddenstoelen. Bewust gebruikte ik geen ‘vleesvervangers’ als soja en tofu, en ook wij hebben die week iedere avond gewoon heerlijk gegeten.

Deze quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam was ook superlekker. En wil je er nou echt wat vlees in hebben dan kan je wat plakjes pancetta over de bodem verdelen, nodig is het niet. Ik maakte deze quiche in een springvorm (Ø 23 cm) omdat de broccoli nogal wat volume innam. De springvorm is wat hoger dan een quichevorm en daarom paste het prima.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 broccoli
  • 100 gr. groene aspergetips
  • 1 rode ui
  • 100 gr. Old Amsterdam, geraspt*
  • 5 eieren
  • 200 gr. crème fraiche
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • verse rozemarijn, enkele takjes
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

* Of kies een andere kaas, zelf vind ik een wat oudere kaas extra smaak geven aan deze quiche.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de roosjes van de broccoli en kook deze vijf minuten voor, spoel daarna af onder koud water en laat uitlekken in een vergiet. Verwarm intussen je oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Strooi hier de groene aspergetips overheen en besprenkel met ruim olijfolie. Strooi er wat takjes rozemarijn over en kruid met grof zeezout, bewaar twee takjes voor zo. Rooster de groene aspergetips 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal intussen de plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer en smeer vast een springvorm (Ø 23 cm) in met wat boter. Rek de plakjes deeg wat uit als ze zacht zijn geworden en leg er eentje op de bodem van de springvorm. Verdeel de andere vier plakjes over de rand van de springvorm zodat de bodem geheel bedekt wordt. Prik er met een vork gaatjes in en laat even staan voor zo.

Pel de rode ui en halveer deze, snijd vervolgens in halve ringen. Verdeel de gesneden rode ui over de bodem van de springvorm. Haal na 15 minuten de groene aspergetips uit de oven en verwijder de takjes rozemarijn. Verdeel de groene aspergetips ook over de bodem van de springvorm. Ris de naaldjes van twee nieuwe takjes rozemarijn en hak fijn met een koksmes, strooi over de groene asperges. Verdeel hier de uitgelekte broccoliroosjes over en kruid met versgemalen peper en zout. Strooi daar vervolgens de geraspte Old Amsterdam overheen.

Breek nu de vijf eieren boven een mengkom en voeg hier de crème fraiche aan toe. Kruid ruim met peper en zout en klop met een garde tot een glad mengsel, giet het eiermengsel voorzichtig over de inhoud van de springvorm. Klap nu de over de rand hangende stukken deeg naar binnen en leg over de inhoud van de springvorm. Bak de quiche 25 minuten in de voorverwarmde oven en serveer direct.

Let op, de gekookte broccoliroosjes kunnen nog wat vocht afgeven tijdens het snijden van de quiche. Hoe eerder je de broccoliroosjes kookt hoe beter ze kunnen uitlekken. De smaak van deze quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam wordt er trouwens niet minder door.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam
Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam
Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam
Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam
Quiche met brocccoli, groene asperges en Old Amsterdam

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens