Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Zin in quiche? Deze quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas is makkelijk te maken en erg lekker. Om te voorkomen dat de quiche te vochtig wordt bak ik de champignons eerst goed voor. Bovendien krijgt de quiche hierdoor ook nog eens meer smaak.

Zelf koos ik ervoor om gedroogde ham in de quiche te gebruiken. Een lekker alternatief is bijvoorbeeld het gebruik van gebakken spekreepjes. En wil je deze quiche vegetarisch dan laat je het vlees gewoon helemaal weg. Doe er dan eventueel nog een in blokjes gesneden rode paprika doorheen of met de champignons meegebakken blokjes courgette.

Veel mensen denken trouwens dat het bakken van een quiche moeilijk is. Het tegendeel is gelukkig waar. Probeer deze quiche dus gewoon eens of kies voor een van mijn andere quicherecepten. Het recept voor deze quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 2 preien
  • 250 gr. champignons
  • 1 ui
  • 5 eieren
  • 200 gr. crème fraiche
  • paar plakjes prosciutto crudo
  • paneermeel
  • olijfolie
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 220 graden en verwarm een grote hapjespan op laag vuur. Zet een quichevorm klaar met een doorsnede van ca. 23 cm of gebruik een springvorm. Vet deze van tevoren in met wat boter zodat de quiche later makkelijk uit de vorm komt.

Voorbereiden

Pel de ui en snijd deze in vieren, hierna snijd je de ui in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak hier de ui in aan tot deze glazig wordt. In de tussentijd borstel je de champignons schoon en snijd je deze in plakjes. Tip: met een eiersnijder heb je een bakje champignons zo gesneden. Voeg de champignons toe aan de hapjespan en kruid met flink wat peper en een beetje zout. Bak de champignons tot ze mooi donker kleuren en flink zijn geslonken.

Terwijl de champignons opstaan snijd je de onderkant en het donkere deel van de prei. Halveer de prei vervolgens in de lengte en snijd hierna in halve ringetjes. Als de champignons mooi zijn geslonken voeg je de preiringetjes toe aan de hapjespan. Bak ook deze mee tot ze wat glazig worden, sprenkel er indien nodig nog wat olijfolie overheen. Zet het vuur uit en bewaar voor zo.

Eiermengsel

Pak een grote mengkom en breek hier de vijf eieren boven. Schep er de crème fraiche bij en klop het mengsel luchtig met een garde. Kruid met wat versgemalen peper. Ontdooi nu de plakjes deeg voor de hartige taart. Dit doe je door het folie te verwijderen en de plakjes op het aanrecht te leggen. Doe dit ongeveer 10 minuten, niet langer omdat de plakjes anders te hard worden.

De quiche

Bedek de quichevorm of springvorm met het bladerdeeg. Leg één plak in het midden en trek een beetje uit. Verdeel hierna de vier andere plakjes over de vorm waarbij ze de bodem overlappen en over de zijkant hangen. Indien nodig trek je de plakjes voorzichtig in een wat groter formaat. Druk de overhangende vorm van de quichevorm af door op de rand te drukken. Gebruik je een springvorm dan sla je deze stap over.

Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi er een beetje paneermeel op. Schep het mengsel van de gebakken champignons, ui en prei erin en verdeel over de vorm. Scheur een paar plakjes gedroogde ham in stukjes en verdeel over de vulling. Giet hier nu voorzichtig het eiermengsel overheen en zorg dat het zich goed over de vorm verdeelt.

Bestrooi de quiche tot slot met de gerapste kaas. Als je een springvorm gebruikt klap je het over de rand hangende deeg nu over de vulling. Schuif de quiche nu ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Bak de quiche tot de bovenkant mooi goudbruin is en het deeg gaar.

Quiche uit de vorm halen

Met een quichevorm haal je de quiche er eenvoudig uit door de quiche uit de rand te drukken. Leg de quiche met bodem en al op een snijplank en maak los van de onderkant met een spatel. Schuif de onderkant er voorzichtig onderuit. Gebruik je een springvorm ga dan met een spatel langs de binnenkant van de rand voor je deze openklikt.

Snijd de quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas in acht stukken en serveer direct. Later opwarmen gaat prima in de oven op 160 graden of in een koekenpan met deksel.

Iets voor jou?

Quichevorm

Quichevorm
Gebruik een quichevorm met losse bodem om je quiche makkelijk en heel uit de vorm te krijgen.

Springvorm

Springvorm
Je kan de quiche ook prima in een springvorm van ca. Ø 24 cm bereiden, ook handig voor andere recepten.

Eiersnijder

Westmark eiersnijder
Niet alleen handig voor mooie plakjes ei maar ook om snel je champignons te snijden.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 513 kcal.
  • Vetten: 31 gr.
    - waarvan verzadigd: 14 gr.
  • Koolhydraten: 34 gr.
    - waarvan suiker: 7 gr.
  • Vezels: 4 gr.
  • Eiwitten: 19 gr.
  • Zout: 2.1 gr. (840 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Quiche met prei, champignons, gedroogde ham en kaas

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens