Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Deze quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta is eens helemaal iets anders. Ik had namelijk nog nooit eerder rode bieten in een quiche gebruikt. Het is zeker het herhalen waard. Want de quiche zag er niet alleen mooi uit, de smaak was ook nog eens heerlijk. Ik zou hem dus zeker eens proberen.

Voor de vulling gebruikte ik naast rode biet langzaam gebakken ui. Daarnaast koos ik nu eens voor ricotta in plaats van crème fraiche of zure room. Allemaal smaken die prima bij elkaar passen en samen voor een heerlijke quiche zorgen. Deze keer maakte ik de quiche trouwens met zelfgemaakt quichedeeg. Maar je kan natuurlijk ook plakjes deeg uit de vriezer gebruiken.

Wil je deze lekkere bietenquiche zelf eens uitproberen? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. En wil je toch liever iets anders dan vind je hier veel meer quicherecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • quichedeeg*
  • 400 gr. rode bieten, gekookt
  • 2 grote uien
  • klontje roomboter
  • 4 eieren
  • 250 gr. ricotta
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

* In plaats van zelfgemaakt quichedeeg kan je ook 5 plakjes deeg voor hartige taart gebruiken.

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Als je plakjes deeg uit de vriezer gebruikt laat je deze ontdooien. Vet een quichevorm of springvorm (ca. Ø 28 cm) in met wat boter. Verhit een hapjespan op laag vuur.

Pel de uien en snijd deze in vieren. Snijd de ui daarna in stukjes. Smelt een klont roomboter in de hapjespan en zet het vuur laag. Bak de uien hier langzaam glazig in en kruid met peper en zout. Intussen snijd je de rode bieten in plakjes.

Bereid de quiche

Bedek de quichevorm met het deeg en laat het deeg over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en druk het overhangende deeg eraf. Gebruik je een springvorm dan laat je het deeg nog even over de rand hangen. Verdeel de rode biet over de bodem en doe hier de gebakken uien bij. Bestrooi met wat peper en zout.

Klop in een mengkom de ricotta los met de vier eieren. Maak hier een glad mengsel van en giet dat voorzichtig in de quichevorm. Strijk glad met een lepel en schep voorzichtig een beetje om. Zo komt de rode biet een beetje naar boven en kleurt deze het eiermengsel wat roze. Als je de springvorm gebruikt klap je nu het overhangende deeg naar binnen zodat deze op de quiche komt te liggen.

Quiche bakken

Bak de quiche ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Druk de quiche voorzichtig uit de quichevorm en snijd in punten. Gebruik je de springvorm steek dan eerst de zijkanten vorozichtig los voor je de vorm opent.

Quichevormen en springvormen

Een quiche kan je bakken in een quichevorm of springvorm. De quichevorm heeft de kenmerkende gekartelde rand en is wat lager. De springvorm is rond en hoger, ideaal voor een wat meer gevulde quiche. Hieronder vind je ze allebei.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 419 kcal.
  • Vetten: 20 gr.
    - waarvan verzadigd: 10 gr.
  • Koolhydraten: 35 gr.
    - waarvan suiker: 9 gr.
  • Vezels: 6 gr.
  • Eiwitten: 19 gr.
  • Zout: 2.2 gr. (880 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Quiche met rode biet, gebakken ui en ricotta

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens