Raapstelen stamppot met knoflook­champignons en Parmezaan

Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Laatst had ik voor het eerst raapsteeltjes, een groente die niet zo heel gangbaar is. Ik maakte er een heerlijke raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan mee. Ik kwam op het idee dankzij Josien, onze overbuurvrouw. Die vertelde me dat de groenteboer om de hoek raapsteeltjes verkocht. Op basis van een recept dat ik van haar kreeg maakte ik mijn eigen versie van de raapstelen stamppot. Het resultaat is dit super lekkere en leuke voorjaarsgerecht dat je echt eens moet proberen. Lekker van smaak en ook nog eens makkelijk te maken.

Raapstelen zijn niet het hele jaar te koop. In de lente kan je ze o.a. vinden bij de groenteboer, op de markt en soms in de supermarkt. De smaak heeft in de verte wel iets weg van jonge spinazie en rucola. Het recept voor de raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan vind je hieronder. Een leuk recept voor in het voorjaar en de lente. En hier vind je nog veel meer lente stamppotten en andere stamppot recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 4 bosjes raapstelen (ca. 500 gram)
  • 500 gr. kastanjechampignons
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime soeppan of stamppotpan een laag water aan de kook. Kook de aardappels in zo'n 20 minuten gaar. Pel in de tussentijd de ui en één teentje knoflook. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan op laag vuur en verwarm een scheutje olijfolie. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is, kruid met peper en zout. Zet het vuur uit en laat in de hapjespan voor zo.

Maak tussendoor de raapstelen schoon. Spoel ze onder de kraan en klop ze droog. Snijd indien nodig de wortels van de steeltjes. Hierna snijd je de raapstelen in stukjes, zowel de stelen als het blad. Doe alle gesneden raapstelen in een vergiet en laat verder uitlekken. Giet de aardappels na 20 minuten af en laat kort droog stomen. Doe er een klontje roomboter en een scheutje melk bij. Kruid met wat peper en zout en stamp met een aardappelstamper tot een smeuïge stamppot. Je kan hiervoor ook een pureeknijper gebruiken, dan roer je er daarna de melk en roomboter bij.

Maak de raapstelen stamppot af

Roer er nu de fijn gesneden raapstelen en de gebakken ui en knoflook doorheen. Maak de hapjespan nog niet schoon maar zet deze weer op laag vuur. Laat de stamppot intussen nog een paar minuten op laag vuur staan en roer af en toe door. Zo wordt ook de raapsteel warm. Ik koos er dus voor om de raapsteeltjes er rauw doorheen te roeren. Je kan deze eventueel met de ui en knoflook mee fruiten.

Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Pel de tweede teen knoflook en hak deze goed fijn. Verhit weer een scheutje olijfolie in de hapjespan. Bak de champignons op middelhoog vuur tot ze mooi bruin worden en slinken. Voeg dan de fijn gehakte knoflook toe en ruim peper en zout. Bak de champignons nog een paar minuten.

Serveren

Verdeel de raapstelen stamppot over de borden. Vervolgens verdeel je de knoflookchampignons over de stamppot. Rasp er tot slot ruim Parmezaanse kaas over en kruid nog met een klein beetje versgemalen peper. Je raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan is klaar. Eet smakelijk!

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan
Raapstelen stamppot met knoflookchampignons en Parmezaan

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 382 kcal.
  • Vetten 16 gr.
  • Waarvan verzadigd 6 gr.
  • Koolhydraten 42 gr.
  • Waarvan suikers 3 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 12 gr.
  • Zout 1.1 gr.
  • Natrium 440 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens