Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm

Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm

Wil je snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten? Deze rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm is makkelijk te maken en zo klaar. De broccoli en worteltjes kook je even voor en roerbak je daarna met de cantharellen en wat sojasaus.

De zalm grilde ik in de grillpan en bracht ik op smaak met wat vloeibare honing en sesamzaadjes. De buitenkant wordt zo lekker knapperig terwijl de binnekant boterzacht blijft. Bovendien geeft de honing een lekker smaakje aan de zalm. Het makkelijke en snelle recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. rijst
  • 4 moten zalm, eventueel met huid
  • 1 broccoli
  • 200 gr. bospeen
  • 200 gr. cantharellen
  • 1 teen knoflook
  • vloeibare honing
  • sesamzaad
  • vijfkruidenpoeder
  • sojasaus
  • peper en zout
  • olijfolie
  • wokolie
  • ketjap manis

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook een wat kleinere kookpan met een laagje water op het vuur voor de groenten. Verwarm vast een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt en doe hetzelfde met de grillpan. Heb je deze niet dan grill je de zalm in een flinke koekenpan.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat deze daarna van het vuur af droogstomen. Ik had zilvervliesrijst die 25 minuten moest koken, in de tussentijd bereidde ik de rest van de ingrediënten.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in kleine stukjes. Maak de bospeen schoon en snijd ook deze in kleine stukjes. Kook de stukjes stronk en de stukjes bospeen ongeveer vijf minuten, voeg na vijf minuten de roosjes toe en kook nog drie minuten mee. Laat uitlekken in een vergiet en bewaar voor zo.

Borstel eventueel de cantharellen schoon en snijd de harde onderkant van de steel. Snijd de cantharellen vervolgens in kleine reepjes. Pel de knoflook en hak goed fijn. Verhit een scheutje wokolie in de wok en roerbak de cantharellen met een de knoflook en scheut sojasaus en een snufje vijfkruidenpoeder tot ze slinken en mooi bruin worden, dit duurt ongeveer vijf minuten.

Voeg de uitgelekte broccoli en bospeen toe. Doe er wat sojasaus, ketjap, een snufje vijfkruidenpoeder en een theelepel sesamzaadjes bij en verwarm op laag vuur. Schep regelmatig om tot de zalm bereid is.

Smeer intussen de zalm aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Leg de zalm op de hete grillpan en zet het vuur wat hoger, grill de zalm drie minuten en besprenkel de bovenkant vast met wat honing en sesamzaadjes. Draai de zalm om en grill nog twee minuten.

Schep de rijst op de borden, schep de roergebakken groenten erover of ernaast en leg de gegrilde zalmmoten erbij. Sprenkel eventueel nog wat ketjap over de rijst en de zalm en klaar is je maaltijd.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'
Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'
Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'
Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'
Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'
Afbeelding bij 'Rijst met broccoli, worteltjes, cantharellen en gegrilde zalm'