Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus

Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus. Het is een hele mond vol maar het is eigenlijk makkelijk te maken. De meeste tijd ben je kwijt met het snijden van de ingrediënten. Maar dat is het meer dan waard, dit wokgerecht is namelijk heerlijk van smaak.

De Hoisinsaus is een erg lekkere smaakmaker. Het is een wat zoete saus die oorspronkelijk uit de Kantonese keuken komt. De naam betekent ‘zeedieren’ maar er komt geen zeedier aan te pas. Ik gebruikte de Hoisin om de portobello’s mee in te smeren voor het grillen. Daarnaast voegde ik het toe tijdens het roerbakken van de rest.

Wij aten het met basmatirijst. Eventueel kan je er ook voor kiezen om het met noedels te serveren. Het kan allebei. Het lekkere recept vind je hieronder. En wil je liever iets anders maken dan vind je hier meer lekkere wokrecepten. Dit recept is trouwens vegetarisch. Meer vegetarische recepten zijn ook op Kookidee te vinden.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. basmatirijst
  • 4 portobello's
  • 1 paksoi
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 200 gr. sperziebonen
  • 200 gr. bospeen
  • 250 gr. champignons
  • 100 gr. cashewnoten
  • 100 gr. taugé
  • 2 tenen knoflook
  • Hoisinsaus
  • sojasaus
  • gembersiroop
  • peper en zout
  • wokolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Begin met het snijden van alle groenten behalve de portobello's. Snijd de onderkant van de paksoi en snijd de witte stelen vervolgens in reepjes. Bewaar het bladgroen voor later. De courgette snijd je in blokjes, boen eerst even schoon onder de kraan. Van de rode paprika verwijder je de bovenkant. Haal er de zaadlijsten en zaadjes uit en snijd de paprika in blokjes. De rode ui pel je en snijd je in vieren, hierna in plakjes. Halveer de champignons.

Maak de sperziebonen indien nodig schoon en breek doormidden. Boen ook de bospeen schoon en snijd in stukjes. Doe alle gesneden groenten bij elkaar en hussel even door elkaar. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Ook een grillpan of grote koekenpan kan je vast op laag vuur zetten. Als laatste breng je in een grote pan een ruime laag water aan de kook.

Roerbakken, roosteren en grillen

Verdeel de cashewnoten over een bakplaat en schuif in de oven. Rooster de cashewnoten tien minuten, schud halverwege even door elkaar. Kook tegelijkertijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna droog stomen. Doe in een kommetje een eetlepel Hoisin saus, een scheutje gembersiroop en een scheutje sojasaus. Kruid met wat peper en roer door elkaar. Smeer hier de portobello's mee in. Grill de portobello's ongeveer tien minuten op een grillpan of in de koekenpan. Keer af en toe om.

Verhit een scheutje wokolie in de wokpan. Voeg alle gesneden groenten toe en roerbak op hoog vuur. Voeg tijdens het wokken naar smaak Hoisin saus en sojasaus toe. Voeg ook de resterende saus die je voor de portobello's maakte toe. Kruid met peper en zout en roerbak de groenten knapperig en gaar. Dit duurt ongeveer zes minuten. Roer er de taugé doorheen en roerbak nog een minuut mee op hoog vuur. Roer er vervolgens de geroosterde cashewnoten door. Hak tot slot het bladgroen van de paksoi fijn en roer er ook doorheen. Bewaar een beetje om zo te garneren.

Serveren

Schep de rijst op de borden en verdeel hier de geroerbakte groenten over. Leg op ieder bord een gegrilde portobello. Strooi er wat van het bladgroen van de paksoi over. Serveer eventueel met wat kroepoek en gebakken uitjes. Je kan het op het bord nog wat verder op smaak brengen met wat sambal en ketjap.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus
Rijst met gewokte groenten, geroosterde cashewnoten en gegrilde portobello met Hoisin saus

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 624 kcal.
  • Vetten 20 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 84 gr.
  • Waarvan suikers 16 gr.
  • Vezels 11 gr.
  • Eiwitten 20 gr.
  • Zout 2.1 gr.
  • Natrium 840 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens