Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei

Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei

Wil je vanavond lekker snel klaar zijn? Deze rijst met paksoi, shiitakes, paprika en gebakken ei staat zo op tafel. Terwijl de rijst staat te koken heb jij alle tijd om de rest te snijden en te wokken. Daarna bak je nog de eieren en je kan binnen een half uur aan tafel. Een ideaal gerecht dus voor wie wat minder tijd heeft maar toch lekker wil eten.

De gewokte groenten bracht ik op smaak met maar een paar ingrediënten. Oestersaus, gembersiroop en sojasaus. Toch had het gerecht een heerlijke – wat zoetige – smaak. Eventueel doe je er op je bord nog wat sambal en ketjap overheen, zelf vond ik dat niet nodig. Het makkelijke en lekkere recept voor deze wokmaaltijd vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. rijst, bv. zilvervliesrijst
  • 4 eieren
  • 1 paksoi
  • 100 gr. shiitakes
  • 100 gr. oesterzwammen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 el. oestersaus
  • 2 el. gembersiroop
  • sojasaus
  • peper en zout
  • gebakken uitjes
  • wokolie
  • boter of olie om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verhit een wokpan of grote hapjespan op laag vuur. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook de rijst hierin volgens de aanwijzingen. Giet hierna de rijst af en laat een tijdje droog stomen van het vuur af. Roer de rijst regelmatig door zodat deze niet gaat plakken.

Groenten snijden

Snijd de bovenkanten van beide paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Hierna snijd je de paprika's in stukjes. Verhit tussendoor een scheutje wokolie in de wok. Pel de rode ui en snijd deze in partjes. Roerbak de gesneden paprika en ui een paar minuten in de wok. In de tussentijd snijd je de shiitake en oesterzwam. Eerst snijd je de harde onderkant van de steeltjes, hierna snijd je de paddenstoelen in reepjes en plakjes. Voeg toe aan de wok en bak mee met de paprika. Kruid naar smaak met peper en zout.

De paksoi snijd je door eerst de onderkant eraf te snijden. Spoel de stelen hierna onder de kraan en snijd deze in reepjes, bewaar het bladgroen voor zo. Zodra de shiitake en oesterzwam begint te slinken voeg je de harde stukjes paksoi toe aan de wok. Wok een paar minuten mee en snijd intussen het bladgroen van de paksoi in reepjes.

Breng verder op smaak

De wokmaaltijd breng je nu op smaak door de oestersaus, gembersiroop en sojasaus toe te voegen. De aangegeven hoeveelheden kan je trouwens zonder problemen aanpassen. Proef af en toe en voeg indien nodig wat extra toe. Roer er nu de rijst en het bladgroen van de paksoi doorheen en schep alles op hoog vuur nog even goed om.

Smelt in een flinke koekenpan wat boter en bak hierin de eieren per twee. Schep de rijst met paksoi, shiitakes, oesterzwam, paprika en rode ui op de borden. Verdeel de gebakken eieren ook over de borden. Strooi er nog wat gebakken uitjes overheen en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei'
Afbeelding bij 'Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei'
Afbeelding bij 'Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei'
Afbeelding bij 'Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei'
Afbeelding bij 'Rijst met paksoi, shiitake, oesterzwam en gebakken ei'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 546 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 5 gr.
  • Koolhydraten 54 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 17 gr.
  • Zout 2.95 gr.
  • Natrium 1180 mg.