Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Deze rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei is ideaal voor een zomerse dag. De rijstsalade is makkelijk om te maken en lekker licht van smaak. Dat komt o.a. door de frisse dressing met mayonaise, citroensap en mosterd.

Ik gebruikte deze keer zilvervliesrijst maar je kan natuurlijk ook een ander soort rijst gebruiken. Je kan de rijstsalade prima van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Neem je hem lekker mee naar het strand of het park. Een koud wit wijntje erbij en genieten maar.

Krijg je ook al trek in deze zomerse rijstsalade? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. En natuurlijk vind je op Kookidee nog veel meer lekkere saladerecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gr. zilvervliesrijst
  • 4 eieren
  • 300 gr. mangoblokjes
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • 2 avocado's
  • 1 komkommer
  • 6 lenteuitjes
  • 200 gr. makreelfilet, in zonnebloemolie
  • 150 gr. slamelange
  • 100 gr. walnoten

Voor de dressing:

  • 4 el. mayonaise
  • 2 el. olijfolie
  • 1 tl. mosterd
  • scheutje citroensap
  • verse bieslook
  • peper

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook hierin de zilvervliesrijst en giet af. Laat de rijst goed afkoelen en roer regelmatig door om klonteren te voorkomen. Het is handig als je de rijst ruim van tevoren kookt zodat deze goed afgekoeld is. Doe de afgekoelde site in een ruime slakom. Kook de eieren van tevoren hard. Zet op met koud water en breng aan de kook, laat zeven minuten op het vuur en spoel daarna onder koud water. Bewaar voor later.

Ingrediënten snijden

Nu snijd je alle ingrediënten en doe je deze bij de rijst. Snijd eerst de mangblokjes wat kleiner. Halveer hierna de cherrytomaten of snijd in vieren. Vervolgens snijd je de komkommer in stukjes. De lenteui snijd je hierna in ringetjes, houd een deel apart voor later. Met een scherp mesje halveer je de avocado's rondom de pit. Draai beide helften van elkaar en lepel de avocado uit de schil, verwijder de pit. De halve avocado's snijd je nu in partjes, doe bij de rijst.

Hak de walnoten met een koksmes in wat kleinere stukken. Laat tot slot de makreelfilets uitlekken en trek met een vork uit de blikjes. Verdeel de makreelfilets over de rijst. Schep nu alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed mengen.

Maak de dressing

Hierna maak je de dressing door de mayonaise, mosterd en olijfolie door elkaar te roeren. Snijd een handje verse bieslook fijn en roer met wat versgemalen peper door de dressing. Breng op smaak met citroensap tot de dressing de gewenste smaak heeft. Wil je de dressing wat dunner dan kan je iets meer olijfolie toevoegen.

Serveer de rijstsalade

Verdeel de slamelange over vier borden en schep hier de rijstsalade over. Pel de eieren en snijd deze in plakjes. Leg de plakjes ei rondom de rijstsalade. Breng op smaak met de zojuist gemaakte dressing. Garneer tot slot met de resterende ringetjes lenteui.

Iets voor jou?

Mepal Bloom schaal 28cm

Mepal Bloom schaal
Leuke schaal voor buiten en binnen die tegen een stootje kan. Melamine, Ø 28 cm, 4 kleuren.

Eierprikker GEFU

GEFU eierprikker
Kunststof eierprikker om een klein gaatje in de schil te prikken. Voorkomt het kapot koken van je eieren.

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 1003 kcal.
  • Vetten: 71 gr.
    - waarvan verzadigd: 9 gr.
  • Koolhydraten: 56 gr.
    - waarvan suiker: 18 gr.
  • Vezels: 10 gr.
  • Eiwitten: 28 gr.
  • Zout: 1.1 gr. (440 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens