Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Hoofdgerecht, Salade
25 minuten
4 personen

Deze rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei is ideaal voor een zomerse dag. De rijstsalade is makkelijk om te maken en lekker licht van smaak. Dat komt o.a. door de frisse dressing met mayonaise, citroensap en mosterd.

Ik gebruikte deze keer zilvervliesrijst maar je kan natuurlijk ook een ander soort rijst gebruiken. Je kan de rijstsalade prima van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Neem je hem lekker mee naar het strand of het park. Een koud wit wijntje erbij en genieten maar.

Krijg je ook al trek in deze zomerse rijstsalade? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. En natuurlijk vind je op Kookidee nog veel meer lekkere saladerecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gr. zilvervliesrijst
  • 4 eieren
  • 300 gr. mangoblokjes
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • 2 avocado's
  • 1 komkommer
  • 6 lenteuitjes
  • 200 gr. makreelfilet, in zonnebloemolie
  • 150 gr. slamelange
  • 100 gr. walnoten

Voor de dressing:

  • 4 el. mayonaise
  • 2 el. olijfolie
  • 1 tl. mosterd
  • scheutje citroensap
  • verse bieslook
  • peper

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook hierin de zilvervliesrijst en giet af. Laat de rijst goed afkoelen en roer regelmatig door om klonteren te voorkomen. Het is handig als je de rijst ruim van tevoren kookt zodat deze goed afgekoeld is. Doe de afgekoelde site in een ruime slakom. Kook de eieren van tevoren hard. Zet op met koud water en breng aan de kook, laat zeven minuten op het vuur en spoel daarna onder koud water. Bewaar voor later.

Ingrediënten snijden

Nu snijd je alle ingrediënten en doe je deze bij de rijst. Snijd eerst de mangblokjes wat kleiner. Halveer hierna de cherrytomaten of snijd in vieren. Vervolgens snijd je de komkommer in stukjes. De lenteui snijd je hierna in ringetjes, houd een deel apart voor later. Met een scherp mesje halveer je de avocado's rondom de pit. Draai beide helften van elkaar en lepel de avocado uit de schil, verwijder de pit. De halve avocado's snijd je nu in partjes, doe bij de rijst.

Hak de walnoten met een koksmes in wat kleinere stukken. Laat tot slot de makreelfilets uitlekken en trek met een vork uit de blikjes. Verdeel de makreelfilets over de rijst. Schep nu alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed mengen.

Maak de dressing

Hierna maak je de dressing door de mayonaise, mosterd en olijfolie door elkaar te roeren. Snijd een handje verse bieslook fijn en roer met wat versgemalen peper door de dressing. Breng op smaak met citroensap tot de dressing de gewenste smaak heeft. Wil je de dressing wat dunner dan kan je iets meer olijfolie toevoegen.

Serveer de rijstsalade

Verdeel de slamelange over vier borden en schep hier de rijstsalade over. Pel de eieren en snijd deze in plakjes. Leg de plakjes ei rondom de rijstsalade. Breng op smaak met de zojuist gemaakte dressing. Garneer tot slot met de resterende ringetjes lenteui.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei
Rijstsalade met mango, avocado, komkommer, tomaatjes, makreel en ei

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 1003 kcal.
  • Vetten 71 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 56 gr.
  • Waarvan suikers 18 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 1.1 gr.
  • Natrium 440 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens