Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Laatst heb ik voor het eerst risotto gemaakt, een gerecht dat ik eigenlijk altijd links liet liggen omdat het mij teveel moeite leek. Hoe onterecht dat was bleek achteraf wel want het maken van risotto viel me echt honderd procent mee.

Ik had wel zin in een wat pittige maaltijd dus koos ervoor om plakjes chorizo te bakken en dit door de risotto te doen. Verder zat er o.a. nog gegrilde aubergine doorheen dat ik op smaak heb gebracht met grof zeezout. Het resultaat was een hele lekkere maaltijd die zeker vaker gemaakt zal worden.

Tip: chorizo is van zichzelf al een worst met een sterke smaak, door chorizo te bakken wordt deze smaak nog sterker. Hou je niet van chorizo dan kan je deze zonder problemen weg laten of bijvoorbeeld vervangen door wat grof gehakte walnoten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. risotto
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 aubergine
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • ca. 200 gr. chorizo (een hele worst)
  • 1 grote ui
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • keukenzout

Bereidingswijze

Spoel de aubergine af en boen de schil goed droog, je hoeft de aubergine niet te schillen. Snijd als eerste de kop en de kont van de aubergine en snijd deze daarna in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Bestrooi beide zijden van de plakken met (fijn) zout en veeg dit zoveel mogelijk uit over de aubergine. Leg de plakken zoveel mogelijk naast elkaar in een vergiet en laat ongeveer een half uurtje 'zweten'. Zo trekt het vocht uit de aubergine en kan je deze zo goed grillen.

Zet alvast een diepe (hapjes)pan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zorg ook dat je een liter groentebouillon klaar hebt staan, hier ga je de risotto zo in bereiden. Eventueel kan je runderbouillon gebruiken, zelf vond ik de groentebouillon prima smaken.

Rasp alvast 50 gram Parmezaanse kaas en zet dit apart voor zo.

Pel de ui en snipper deze goed fijn, bak de ui aan in wat olijfolie in de hapjespan en voeg de risotto toe zodra de ui glazig begint te worden. Bak de risotto een klein minuutje aan terwijl je alles goed omschept en voeg dan een flinke schep bouillon toe, zet het vuur op een iets lagere stand maar zorg dat de bouillon een beetje blijft pruttelen.

Zodra de risotto alle bouillon heeft opgenomen doe je er een nieuwe schep bij terwijl je de risotto even goed omschept. Dit herhaal je tot de risotto helemaal gaar is, dit duurt zo'n 15 tot 20 minuten. De risotto is gaar als deze nog een beetje een bite heeft maar van binnen lekker zacht is. Aan het einde kan je trouwens wat bouillon over houden.

Terwijl de risotto staat te pruttelen snijd je de champignons in dunne plakjes, het snelst gaat dit met een eiersnijder. Dep met een keukenpapiertje de plakken aubergine droog en verwarm vast een grillpan op laag vuur.

Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en leg ze op de grillpan tot de onderkant goed gekleurd is. Draai de plakken om, bestrooi met grof zeezout en grill de andere kant ook nog even tot deze goed gekleurd is.

Zodra de aubergine klaar is haal je deze van de grillpan en leg je de plakken op een snijplank, doe nu de champignons op de grillpan en bak deze kort aan. Snijd de aubergine in kleine blokjes en hou deze apart voor zo. Haal ook de champignons van de grillpan zodra deze klaar zijn (paar minuutjes) en hou ook nog even apart.

Als de risotto klaar is voeg je de geraspte Parmezaanse kaas toe en een klont boter en roer je alles goed door elkaar tot de boter helemaal is gesmolten. Doe nu het vuur uit en roer de aubergine en de champignons door de risotto. Laat ongeveer tien minuten in de pan staan.

Verwarm een koekenpan voor op laag vuur en snijd de chorizo in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Bak de plakjes chorizo in de koekenpan zonder olie of boter toe te voegen, er zit vet genoeg in de worst zelf.

Zodra de chorizo goed gebakken is schep je deze met een schuimspaan uit de pan en roert deze ook door de risotto. Je risotto is nu klaar om opgediend te worden en kan je eventueel nog op smaak brengen met wat kruiden, zelf vond ik dit niet nodig omdat de risotto door de chorizo al kruidig genoeg was.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Risotto met gegrilde aubergine, champignons en chorizo

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens