Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus

Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus

Toen ik laatst op zoek was naar bimi bleek het ineens aspergebroccoli te heten. Geen idee waarom maar de smaak is gelukkig nog steeds hetzelfde. Ik gebruikte ze in deze roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus. Een makkelijk en lekker maaltje dat je zo hebt gemaakt.

Zelf aten we de roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus met rijst. Als je wilt kan je dit natuurlijk ook eten met noedels of bijvoorbeeld mie, net zo lekker. De zoetzure saus kwam deze keer uit een flesje, zelf gebruik ik meestal de zoetzure woksaus van Fairtrade. Eventueel kan je de zoetzure woksaus ook zelf maken, het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 200 gr. zilvervliesrijst
  • 300 gr. varkensreepjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 200 gr. bimi (aspergebroccoli)
  • 125 gr. taugé
  • 100 gr. shiitake
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 flesje zoetzure woksaus*
  • peper en zout
  • wokolie

* Zelf zoetzure woksaus maken? Rasp twee cm verse gember en fruit dit met een fijngehakt teentje knoflook in een pannetje met wat olie. Doe er 250 ml. water, een blikje tomatenpuree, 30 gr. bruine basterdsuiker, 2 el. sojasaus, 2 el. azijn en 1 tl. sambal bij. Verhit een paar minuten op middelhoog vuur totdat de saus begint te koken. Voeg beetje bij beetje wat maizena toe tot de saus de gewenste dikte heeft. De overgebleven saus is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm vast een wok op laag vuur zodat deze door en door heet wordt. Zet ook een flinke pan met ruim water op het vuur en bereid hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst af en schep goed door met een vork, houd warm voor zo.

Als de rijst opstaat verhit je een scheutje wokolie in de wok. Pel de rode ui en hak deze goed fijn, pel ook de teentjes knoflook en hak goed fijn. Voeg de varkensreepjes toe aan de hete olie in de wok en roerbak een paar minuten op hoog vuur tot ze dicht beginnen te schroeien. Voeg de fijngehakte rode ui en knoflook toe en bak kort mee.

Verwijder intussen de bovenkanten van de rode en gele paprika en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snijd de paprika's vervolgens in reepjes en voeg toe aan de wok. Roerbak een paar minuten mee tot de paprika begint te blakeren. Voeg nu de bimi toe en roerbak deze ongeveer vijf minuten mee.

Snijd intussen de harde onderkant van de steeltjes van de shiitakes en snijd de shiitakes in plakjes. Voeg toe aan de wok en roerbak kort mee, kruid alles met peper en zout en voeg de zoetzure woksaus toe. Schep om op hoog vuur en doe er vlak voor het opdienen de taugé bij. Schep nog even door tot de taugé warm is. Schep de rijst op de borden en schep hier de roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus overheen.

Tip: de roergebakken bimi is lekker knapperig, wil je deze liever iets zachter kook ze dan twee minuten voor.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus'
Afbeelding bij 'Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus'
Afbeelding bij 'Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus'
Afbeelding bij 'Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus'
Afbeelding bij 'Roergebakken bimi, paprika, shiitake en varkensreepjes in zoetzure saus'