Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst

Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Boerenkool at ik eigenlijk altijd alleen als gewone stamppot, niets mis mee want een boerenkoolstamppot is gewoon altijd lekker. Toch besloot ik het deze keer eens anders te doen en heb ik de boerenkool eerst geroerbakt en daarna door een puree van knolselderij en aardappels geroerd.

Het resultaat was een heerlijke maaltijd die echt superlekker smaakte. De rookworst heb ik trouwens gebakken zodat deze een wat pittigere smaak kreeg, een perfecte smaakcombinatie met dit gerecht.

Ik heb deze keer verse boerenkool gebruikt. Dus zelf schoonmaken, slakken en rupsen verwijderen en snijden. Niet het allerleukste klusje maar met mijn keukenmachine zeker te doen. En of het daar nou aan lag of niet, dit is de lekkerste boerenkool die ik ooit heb gegeten.

Gebruik je voorgesneden boerenkool dan heb je dit gerecht zo klaar. Maak je het zelf schoon dan kan je er een half uurtje bij optellen, aan jou de keuze.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. gesneden boerenkool
  • 2 knolselderijen
  • 400 gr. kruimige aardappelen
  • 100 ml. kookroom
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rookworst
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Als je verse boerenkool gebruikt moet je deze eerst schoonmaken en fijnsnijden. Spoel de stelen boerenkool goed af onder de kraan of in ruim water. Trek het blad van de stelen of snijd deze los van de steel, vermijd zoveel mogelijk dikke nerven in de boerenkool.

Met de keukenmachine gebruik je het ijzeren hakmes en doe je steeds een hoeveelheid boerenkool in de mengkom. Druk een paar keer op de pulse-knop en doe de fijngesneden boerenkool in een vergiet om verder uit te laten lekken. Herhaal dit tot alle boerenkool is gesneden.

Als je het met de hand snijdt rol je een paar bladeren op en snijd je deze in dunne reepjes.

Maak de knolselderijen schoon door de boven en onderkant er af te snijden. Snijd de knolselderij nu in dikke plakken van ongeveer 1 cm. dik en snijd hier met een scherp mes de randen vanaf. De knolselderij snij je vervolgens in kleine blokjes ter grootte van een dobbelsteen.

Schil ook de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet nu twee pannen op met ruim kokend water en kook afzonderlijk de aardappelen 20 minuten en de knolselderij 15 minuten. Zet ook vast een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de boerenkool ongeveer 10 tot 15 minuten tot deze een beetje geslonken is. Breng tijdens het roerbakken op smaak door de teentjes knoflook boven de wok uit te persen. Indien nodig doe je er tussendoor wat olijfolie bij.

Giet de aardappelen en knolselderij af en stamp deze in de grootste van de twee pannen tot een fijne puree. Doe hier de kookroom en wat peper en zout bij en stamp nogmaals tot je een smeuïge puree overhoudt. Roer hier de roergebakken boerenkool doorheen.

Bereid de rookworst volgens de verpakking of volgens de instructies van je slager, laat de rookworst heel even afkoelen en snijd deze daarna in schuine stukken. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de rookworst nog een paar minuten aan tot deze donker begint te kleuren.

Serveer de boerenkool met knolselderijpuree en leg hier een paar plakjes gebakken rookworst omheen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst
Roergebakken boerenkool met knolselderijpuree en gebakken rookworst

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens