Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten

Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten

Basmatirijst is een wat drogere rijst met een lange korrel. Deze geurige rijst wordt meestal gebruikt in de Indische keuken, ik gebruikte het in dit recept. Natuurlijk kan je ieder soort rijst gebruiken dat je wilt, ik had deze toevallig in huis.

Ik heb de rijst eerst gekookt en daarna lang laten afkoelen, zo kan je de rijst beter roerbakken. Het is dus het handigst als je de rijst een uurtje van tevoren maakt. Heb je daar geen tijd voor dan kan je het gewoon ook tijdens het bereiden van je maaltijd doen. De rijst zal dan misschien wat kleveriger zijn maar zal er niet minder om smaken.

In de ingrediëntenlijst zie je welke groenten ik heb gebruikt voor deze roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten. Varieer naar hartelust en doe er bijvoorbeeld een courgette, wat champignons of andere groenten bij. Ik heb gekozen voor kippendij omdat ik dat het lekkerste stukje van de kip vind, je kan ook gewone kipfilet gebruiken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. rijst
  • 300 gr. kippendijfilet
  • 1 paksoi
  • 1 rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 1 el. sambal
  • ketjap
  • vijfkruidenpoeder
  • sojasaus
  • sesamzaad
  • wokolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Het is het lekkerst als je de rijst van tevoren maakt en af laat koelen. Ook het marineren van de kip kan je het best een half uurtje van tevoren doen, zo trekken de smaken er lekker in. Heb je haast dan kan je alles gewoon doen op het moment dat je wilt gaan eten zoals hieronder wordt beschreven.

Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking, giet af en laat nog even droogstomen van het vuur af. Snijd terwijl de rijst kookt de kippendij in kleine reepjes en doe deze in een schaal met een scheut sojasaus, een eetlepel sambal, een beetje versgemalen peper en één uitgeperst teentje knoflook. Roer alles goed door elkaar en strooi er wat sesamzaad over, laat even staan.

Verhit een wok op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Snijd ondertussen de kont van de paksoi af en snijd de rest van de paksoi in reepjes, ook het bladgroen. Snijd de paprika open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snijd ook deze in dunne reepjes. Pel de ui en snijd deze in vieren, snijd elk kwart in partjes.

Verwijder de buitenste bladen van het citroengras en snijd het kontje eraf, maak dunne ringetjes van het dikke stuk van de steel en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Pel de twee overgebleven teentjes knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit wat wokolie in de pan tot deze goed heet is.

Roer vlak voordat je de stukjes kip in de wok doet nog een scheutje ketjap door de kipblokjes heen. Doe de kip tegelijk met de fijngesneden knoflook in de wok en roerbak zo'n 5 minuten op hoog vuur zodat de buitenkant mooi bruin is.

Doe nu alle gesneden groenten en het citroengras erbij en roerbak nogmaals 5 minuten op hoog vuur. Strooi 3 snufjes vijfkruidenpoeder over de wok roer alles goed door elkaar. Doe de (afgekoelde) rijst erbij, giet er nog een klein scheutje sojasaus over en roerbak nog kort op hoog vuur. Zodra de rijst goed opgewarmd is kan je het gerecht opdienen, eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'
Afbeelding bij 'Roergebakken rijst met in sojasaus gemarineerde kippendij en groenten'