Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

De wok staat bij mij regelmatig op het fornuis te walmen, en niet alleen voor Oosterse maaltijden. Zo maakte ik laatst bijvoorbeeld deze roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk. Een heerlijke maaltijd met oer-Hollandse ingrediënten die het proberen echt eens waard is.

De krieltjes en spruitjes kookte ik eerst even voor, hierna roerbakte ik ze nog even in de wok in wat wokolie. Wokolie is lekker aromatisch en geeft de spruitjes en krieltjes een lekker smaakje. Je kan natuurlijk ook arachideolie gebruiken en zelf nog wat extra kruiden toevoegen. De biefstuk bakte ik apart en sneed ik daarna in plakjes, deze roerbakte ik dus niet mee.

Hieronder vind je het recept voor de roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk. Een makkelijke en echt heel erg lekkere maaltijd waar je niet lang mee bezig bent. Ik zou het zeker eens proberen want wij hebben er echt van zitten smullen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. spruitjes
  • 800 gr. krieltjes
  • 200 gr. shiitake
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 biefstukken, ca. 300 gr.
  • rozemarijn
  • wokolie
  • peper en zout
  • boter om te bakken
  • olijfolie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Omdat de spruitjes door het voorkoken wat vochtig worden is het handig dit een tijdje vantevoren te doen, hierna kan je ze dan goed uit laten lekken in een vergiet. Snijd de stronkjes van de spruiten en verwijder eventueel het lelijke buitenste blad, snijd de spruiten daarna doormidden. Breng in een pan een laagje water aan de kook en kook de spruitjes vijf minuten voor. Spoel in een vergiet onder de koude kraan tot de spruitjes volledig zijn afgekoeld en laat daarna uitlekken.

Haal de biefstuk een half uur vantevoren uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Halveer de krieltjes en kook deze tien minuten voor. Giet de krieltjes af en laat van het vuur af droogstomen in de pan. Zet een wok op laag vuur en laat deze door en door warm worden, zet ook vast een koekenpan (het liefst zonder anti-aanbaklaag) op laag vuur en laat goed heet worden.

Pel de uien en snijd doormidden, snijd iedere helft in partjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn. Borstel de shiitake schoon en verwijder eventueel de harde uiteindes van de steeltjes. Snijd de shiitake in plakjes. Verhit een scheutje wokolie in de wokpan en roerbak de gesneden ui, knoflook en shiitake en kruid met ruim peper en zout.

Als de shiitake begint te slinken en wat bruiner wordt doe je de krieltjes in de wok, roerbak deze een paar minuten mee. Voeg nu de spruitjes toe en wat fijngehakte rozemarijn naar smaak, kruid met wat extra peper en roerbak de spruitjes nog zo'n vijf minuten mee op hoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen zodat de spruitjes niet aanbranden, een beetje dichtschroeien mag wel.

Smelt een klontje roomboter in de koekenpan en doe hier een scheutje olijfolie bij. Dep de biefstuk droog en kruid met peper en zout. Schroei de biefstuk aan beide kanten dicht en bak ongeveer één minuut per kant zodat deze nog mooi rood van binnen blijft. Verpak in aluminiumfolie en laat kort rusten. Wil je de biefstuk minder rood houdt dan twee minuten per kant aan.

Schep de roergebakken spruitjes en krieltjes op de borden. Snijd de biefstuk in plakjes en verdeel over de roergebakken spruitjes en krieltjes. Kruid de biefstuk eventueel met wat extra peper en schep er nog wat van het bakvet overheen.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Roergebakken spruitjes, krieltjes en shiitake met plakjes biefstuk

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens