Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood

Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Hoofdgerecht
45 minuten
4 personen

Shakshuka (of shakshouka) stond al een tijdje op mijn lijstje. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en het gebied rond de Middellandse Zee. Shakshuka is oorspronkelijk een stoofgerecht op basis van tomaat. Tegenwoordig kom je dit recept regelmatig tegen. Ik had het alleen nog nooit eerder gemaakt.

Ik maakte een shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood. Een variant met tomaat en ei die weer uit Marokko komt. Een wel heel internationaal recept dus. Gelukkig is shakshuka heel makkelijk te maken. Het meeste werk zit hem in het snijden van alle ingrediënten. Heb je dat eenmaal gedaan dan laat je alles rustig stoven.

Aan het einde voeg je nog een paar eieren toe. Deze laat je nog kort garen met het deksel op de pan. Het resultaat is deze lekkere maaltijd die het proberen echt waard is. Lijkt dit recept je ook wel iets dan lees je hieronder hoe je het maakt. En hier vind je nog veel meer lekkere vegetarische recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 gr. tomatenblokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 trostomaten
  • 4 eieren
  • tomatenpuree
  • djintan (komijnpoeder)
  • ketoembar (gemalen koriander)
  • paprikapoeder
  • snufje suiker
  • peper en zout
  • olijfolie
  • verse peterselie
  • Turks brood

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke hapjespan op laag vuur en laat goed heet worden. Leg een passend deksel klaar. Pel eerst de rode ui en snijd in stukjes. Vervolgens pel je de teentjes knoflook en hak je deze fijn. Met een scherp koksmes heb je al het snijwerk trouwens zo gedaan.

Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan. Bak de ui kort aan tot deze wat glazig wordt, doe er vervolgens de knoflook bij. Kruid met wat peper en zout. Snijd intussen de bovenkant van beide paprika's. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd de paprika's in blokjes.

Kruid de shakshuka

Voeg een theelepel tomatenpuree toe aan de hapjespan, schep alles kort om. Doe er nu de blokjes paprika bij en kruid met djintan, ketoembar en paprikapoeder. De shakshuka kan flink wat kruiden gebruiken, neem dus minimaal een theelepel van ieder. Bak alles nog een paar minuten aan en voeg indien nodig wat olijfolie toe.

De courgette snijd je vervolgens in stukjes. Doe ook deze in de hapjespan en bak nog twee minuten mee. Neem een handje peterselie en hak goed fijn. Voeg nu de tomatenblokjes toe en schep alles goed om met de fijn gehakte peterselie en een snufje suiker. Verhit tot de shakshuka begint te pruttelen en zet het vuur lager. Zet nu een deksel op de pan en laat zo'n 20 tot 25 minuten staan.

Gaar de eieren

Snijd met een tomatenmesje de tomaten in blokjes. Als de saus wat is ingedikt voeg je deze toe en roer je alles nogmaals door. Gebruik een soep- of sauslepel om nu vier holletjes in de saus te drukken. Breek een ei boven ieder holletje en laat deze er voorzichtig in glijden. Kruid nu alles nog met wat peper en zout en zet het deksel weer op de pan. Laat langzaam de eieren garen tot het eiwit is gestold.

Hak nog wat peterselie fijn en strooi over de shakshuka. Serveer de shakshuka door de pan op tafel te zetten met een Turks brood ernaast. Laat iedereen wat van het brood plukken en verdeel de shakshuka met de eieren over de borden. De shakshuka eet je gewoon los en het brood kan je er eventueel in dippen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood
Shakshuka met paprika, courgette, tomaat en Turks brood

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 446 kcal.
  • Vetten 11 gr.
  • Waarvan verzadigd 2 gr.
  • Koolhydraten 62 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 18 gr.
  • Zout 2.1 gr.
  • Natrium 840 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens