Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Hoewel het inmiddels hartje zomer is hebben we gisteravond toch weer een keertje lekker aan de stamppot gezeten. Na een druk weekend hadden we zin in iets makkelijks en ook nog eens iets dat onze zoon graag eet. De keuze viel dus op een smeuïg andijviestamppotje met gebakken spekjes, kaas en een lekkere klont roomboter.

Normaal gesproken eet je natuurlijk niet zo snel een stamppot in de zomer. Ik moet ook echt niet denken aan boerenkool met worst of zuurkool maar de andijviestamppot eten we net als de broccolistamppot eigenlijk het hele jaar door. Hier het recept voor als je ook zin hebt in een makkelijk stamppotje dat ook in de zomer kan.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. zachtkokende aardappelen
  • 1 stronk andijvie of 500 gr. voorgesneden andijvie
  • 150 gr. jonge kaas
  • 125 gr. spekreepjes
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken en kook deze in een grote pan in zo'n 20 minuten gaar. Was en snijd ondertussen de andijvie in kleine reepjes, dat is zo gedaan en vers is toch altijd lekkerder dan een zak voorgesneden andijvie. Andijvie snijden is trouwens heel makkelijk: scheur een paar bladeren van de stronk en leg deze op elkaar, vouw nu dubbel of rol op en snijd kleine strookjes. Zo gedaan!

Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze krokant zijn en lepel ze uit de pan, houd het vet nog even op een laag vuurtje in de pan. Snijd intussen van een stukje jonge kaas kleine blokjes om deze zo door de stamppot te mengen, vierkante blokjes van circa een halve centimeter zijn groot genoeg.

Giet na 20 minuten de aardappelen af, doe het spekvet samen met een klontje roomboter en een scheutje melk in de pan en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met wat peper en zout en doe er daarna de gesneden andijvie bij, zet even een paar minuten een deksel op de pan (laag vuur) zodat de andijvie een beetje slinkt.

Stamp de andijvie nu door de aardappelpuree en doe de spekreepjes en kaasblokjes erbij. Je moet even stampen tot je een mooie smeuïge stamppot krijgt. Eventueel nog een beetje kruiden met peper en zout en klaar is je stamppotje. Eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas
Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas
Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas
Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas
Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens