Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Hoewel het inmiddels hartje zomer is hebben we gisteravond toch weer een keertje lekker aan de stamppot gezeten. Na een druk weekend hadden we zin in iets makkelijks en ook nog eens iets dat onze zoon graag eet. De keuze viel dus op een smeuïg andijviestamppotje met gebakken spekjes, kaas en een lekkere klont roomboter.

Normaal gesproken eet je natuurlijk niet zo snel een stamppot in de zomer. Ik moet ook echt niet denken aan boerenkool met worst of zuurkool maar de andijviestamppot eten we net als de broccolistamppot eigenlijk het hele jaar door. Hier het recept voor als je ook zin hebt in een makkelijk stamppotje dat ook in de zomer kan.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. zachtkokende aardappelen
  • 1 stronk andijvie of 500 gr. voorgesneden andijvie
  • 150 gr. jonge kaas
  • 125 gr. spekreepjes
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken en kook deze in een grote pan in zo'n 20 minuten gaar. Was en snijd ondertussen de andijvie in kleine reepjes, dat is zo gedaan en vers is toch altijd lekkerder dan een zak voorgesneden andijvie. Andijvie snijden is trouwens heel makkelijk: scheur een paar bladeren van de stronk en leg deze op elkaar, vouw nu dubbel of rol op en snijd kleine strookjes. Zo gedaan!

Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze krokant zijn en lepel ze uit de pan, houd het vet nog even op een laag vuurtje in de pan. Snijd intussen van een stukje jonge kaas kleine blokjes om deze zo door de stamppot te mengen, vierkante blokjes van circa een halve centimeter zijn groot genoeg.

Giet na 20 minuten de aardappelen af, doe het spekvet samen met een klontje roomboter en een scheutje melk in de pan en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met wat peper en zout en doe er daarna de gesneden andijvie bij, zet even een paar minuten een deksel op de pan (laag vuur) zodat de andijvie een beetje slinkt.

Stamp de andijvie nu door de aardappelpuree en doe de spekreepjes en kaasblokjes erbij. Je moet even stampen tot je een mooie smeuïge stamppot krijgt. Eventueel nog een beetje kruiden met peper en zout en klaar is je stamppotje. Eet smakelijk.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Smeuïge andijvie stamppot met spekjes en kaas

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens