Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas

Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Witlof met ham en kaas wordt traditioneel in de oven bereid. Een heerlijke combinatie die iedereen waarschijnlijk wel kent. Maar ook in een stamppotje kan je deze smaken perfect combineren. Bijvoorbeeld bij deze heerlijk smeuïge witlofstamppot met ham en kaas.

De stamppot is erg makkelijk om te maken en staat dus lekker snel op tafel. Ik voeg meestal een klontje boter en wat room of melk toe om de stamppot wat smeuïger te maken. Hier vind je het recept als je deze witlofstamppot zelf eens wilt maken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kruimige aardappelen
  • 8 stronkjes witlof
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr. hamreepjes
  • 150 gr. jonge kaas
  • scheutje melk
  • olijfolie
  • 25 gr. roomboter
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in 20 minuten gaar in een stamppotpan of andere ruime pan. Verhit ondertussen een wok op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Snijd de kontjes van de witlof en verwijder de harde kern, snijd de witlof in de lengte doormidden. Van de halve stronken witlof snijd je halve ringetjes, zet deze even apart voor zo. Pel de uien en teentjes knoflook en snijd deze goed fijn.

Verwarm een scheutje olijfolie in de wok en fruit hier de gesneden ui en knoflook kort in aan. Voeg de halve ringetjes witlof toe en roerbak op hoog vuur een paar minuten tot de witlof een beetje is geslonken. Kruid tussendoor ruim met peper en zout en roer alles goed door elkaar.

Voeg de hamreepjes toe en roer nog even door elkaar. Zet het vuur van de wok op de laagste stand en houd het witlofmengsel warm voor zo. Snijd intussen de kaas in kleine blokjes en zet even apart.

Giet de aardappelen af, laat even droogstomen van het vuur af en stamp tot een romige puree met wat boter en melk. Kruid ook de aardappelpuree met een beetje peper, de witlof is zacht van smaak en wat extra peper geeft net meer pit.

Schep met een schuimspaan het gebakken witlofmengsel uit de wok. Dit omdat erg veel kookvocht onderin de wok ligt, laat de witlof kort uitlekken in de schuimspaan en voeg toe aan de puree. Voeg ook de blokjes kaas toe en roer alles goed door elkaar tot alles mooi gemengd is.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas
Smeuïge witlofstamppot met reepjes ham en kaas

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens