Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Voor Kookidee kook ik dagelijks een nieuw recept. Een ouderwets GVA-tje (groente, vlees en aardappels) staat daardoor bij ons bijna nooit meer op tafel. Op verzoek van zoonlief maakte ik dus weer eens snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel.

Snijboontjes zijn zijn lievelingseten maar ik gaf er een extra draai aan. Omdat ik weinig tijd had kocht ik kant en klare schnitzels maar deze zijn ook erg makkelijk zelf te maken. De jus bracht ik op smaak met wat ketchup en ketjap. Hieronder vind je het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels
  • 600 gr. snijbonen
  • 1 prei
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 4 varkensschnitzels*
  • scheutje ketchup
  • scheutje ketjap manis
  • scheutje water
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • boter
  • olijfolie

Voor zelfgemaakte schnitzels:

  • 4 varkensschnitzels
  • 2 eieren
  • bloem
  • peper en zout
  • paneermeel of panko

* Schnitzels kan je kant en klaar gepaneerd kopen of lekker zelf paneren, in het recept hieronder wordt het uitgelegd. Doe dit dan een half uurtje vantevoren en laat de schnitzels nog een half uur in de koelkast liggen.

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook, kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat droogstomen. Zet ook vast een wat kleinere pan met een laagje water op het vuur.

Snij intussen de boven- en onderkant van de snijbonen en snijd in kleine blokjes. Kook de snijbonen in tien minuten beetgaar en giet af, laat uitlekken in een vergiet en bewaar voor zo.

Verwarm vast een wok op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Snijd de onderkant van de prei en snijd de prei vervolgens in ringetjes. Pel de sjalotjes en snijd deze in kleine stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de prei, sjalotjes en knoflook op hoog vuur. Als de prei een beetje knapperig begint te worden zet je het vuur uit. Roer de snijbonen erdoor en laat staan voor zo, roer regelmatig om.

Verhit een flinke koekenpan of hapjespan op laag vuur en smelt hier per twee schnitzels een klont boter (ca. 50 gram) in, meng er wat olijfolie door. Bak de schnitzels op hoog vuur aan beide kanten bruin en vervolgens op laag vuur in zes minuten gaar, keer af en toe om. Leg de schnitzels kort op wat keukenpapier om het ergste vet er een beetje uit te laten trekken. Maak de koekenpan niet schoon!

Leg de schnitzels op de borden en schep hier de aardappels en de snijbonen bij. Zet het vuur onder de koekenpan hoog en doe wat water, een scheut ketjap, een scheut tomatenketchup, een snufje paprikapoeder, peper en zout bij de bakrestjes. Roer tot elkaar tot het begint te koken en laat een klein beetje indikken. Schep de jus over de aardappelen.

Zelf schnitzels paneren

Wil je geen kant en klare schnitzels kopen maar zelf schnitzels paneren? Zet dan drie borden klaar: eentje met een laagje bloem, eentje met daarin twee losgeklopte eieren en eentje met paneermeel of panko. Panko vind je in het Oosterse schap van de supermarkt en is net iets grover dan gewoon paneermeel.

Dep de schnitzels droog indien nodig en kruid ze met flink wat peper en zout. Voeg eventueel kruiden naar smaak toe. Haal de schnitzels met beide zijden door de bloem. Haal ze vervolgens met beide zijden door het losgeklopte ei. Haal ze tenslotte met beide zijden door het paneermeel of de panko. Druk het paneermeel goed aan en  leg de schnitzels op een groot bord.

Dek de zelfgepaneerde varkensschnitzels af met huishoudfolie en druk goed aan. Laat de schnitzels nu 30 minuten in de koelkast liggen. Bereid hierna zoals boven is beschreven.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens