Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese is misschien wel het bekendste pastagerecht. Toch ontbrak het recept nog steeds op Kookidee. De hoogste tijd dus om daar eens verandering in te brengen. Daarom vind je hier mijn recept voor spaghetti bolognese. Een heerlijke pastagerecht waar je wél even de tijd voor moet nemen.

Veel mensen zien spaghetti Bolognese als spaghetti met tomatensaus en gehakt. Kom je daar mee aan in Bologna (waar de échte ragù bolognese vandaan komt) dan lachen ze je waarschijnlijk hard uit. De echte bolgonesesaus is namelijk heel iets anders. Bovendien eten ze die niet met spaghetti maar met tagliatelle. Hier blijft de saus namelijk veel beter aan hechten.

Neem de tijd

Toch koos ik ervoor om het gerecht met spaghetti te maken. Dit zou er héél misschien iets mee te maken kunnen hebben dat ik de tagliatelle was vergeten te kopen. Gelukkig smaakte het er niet minder om. De bolognesesaus was echt heerlijk van smaak en boterzacht.

Reken er wel op dat je de saus uren moet laten pruttelen, hoe langer hoe beter. Bij mij stond de saus uiteindelijk vijf uur op het vuur. Hieronder vind je mijn recept voor spaghetti bolognese. En ik vind het de tijd echt meer dan waard!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gr. spaghetti
  • 300 gr. rundergehakt
  • 100 gr. spekreepjes*
  • 150 ml. rode wijn
  • 500 ml. runderbouillon
  • 70 gr. tomatenpuree
  • 3 stelen bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout

Voor erbij:

  • 100 gr. rucola
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • Parmezaanse kaas

* Nog lekkerder is het om een stukje pancetta in blokjes te snijden. Kan je deze niet vinden dan zijn de spekreepjes een prima alternatief.

Bereidingswijze

Het lekkerst is het als je de bolognesesaus een aantal uur van tevoren maakt. Zelf zette ik de saus ongeveer vijf uur op het vuur. Gebruik hiervoor een ruime hapjespan met deksel. Heb je deze niet dan kan je bijvoorbeeld ook een braadpan gebruiken. Verwarm de pan voor op laag vuur zodat deze goed warm kan worden.

Snijden en aanbakken

Begin met het snijden van de uien en knoflook. De ui snipper je zo fijn mogelijk, de knoflook pel je en snijd je in flinterdunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak hier de ui in tot deze zacht en glazig wordt. Voeg nu de spekreepjes, de knoflook en het gehakt toe en bak tot het gehakt rul is. Kruid naar smaak met peper en zout. Doe er ook ongeveer twee theelepels Italiaanse kruiden bij.

Terwijl je het gehakt bakt snijd je de rest van de groenten en voeg je deze direct toe aan de pan. De winterpeen snijd je in plakjes en hierna in smalle reepjes. De bleekselderij snijd je in kleine stukjes en de prei in halve ringetjes. Schep alles goed door elkaar en kruid ook met flink wat Italiaanse kruiden. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en wat peper en zout.

Maak de bolognesesaus

Als alle ingrediënten goed zijn gemengd voeg je de tomatenpuree toe. Schep goed om zodat de puree volledig is opgenomen. Wanneer de groenten wat begint te slinken voeg je de rode wijn toe. Schep nogmaals goed om en zet het vuur wat lager. Zet een deksel op de pan en laat de saus nu zo'n vijf uur pruttelen.

Intussen bereid je in een pannetje een halve liter runderbouillon. Je kan hiervoor een fond gebruiken of gewoon een bouillonblokje. De bouillon gebruik je tussendoor om de saus goed vochtig te houden. Als je merkt dat de rode wijn bijna is opgenomen en verdampt voeg je een scheutje bouillon toe. Dit herhaal je tot de saus klaar is. Schep tussendoor regelmatig om en proef vooral. Je merkt dat de saus na verloop van tijd steeds meer smaak krijgt.

Afmaken en opdienen

Vlak voor het eten bereid je de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Giet de spaghetti af en schep even om met wat olijfolie. Verdeel de rucola over vier borden en snijd de cherrytomaatjes in partjes. Ook deze verdeel je over de borden. Doe er wat Parmezaanse kaas overheen, wat versgemalen peper en een beetje olijfolie.

Schep nu de spaghetti op de rucola en schep hier vervolgens de bolognesesaus over. Rasp er tot slot nog een klein beetje Parmezaanse kaas overheen. Je spaghetti bolognese is nu klaar om opgegeten te worden. Buon appetito!

Tip: bereid een dubbele of zelfs driedubbele portie bolgonesesaus en vries deze in. Zo heb je altijd een heerlijke bolgonesesaus in de vriezer voor onverwachte momenten. Houd gewoon de verhoudingen uit het recept aan, de bouillon voeg je toe naar gevoel.

Leuke tips

Vlamverdeler

Een saus lang op het vuur? Met een vlamverdeler verdeel je de hitte gelijkmatig over de bodem van je pan.

Le Creuset braadpan

De beroemde braadpan van Le Creuset is ideaal voor het maken van een grote hoeveelheid saus.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 686 kcal.
  • Vetten: 38 gr.
    - waarvan verzadigd: 12 gr.
  • Koolhydraten: 33 gr.
    - waarvan suiker: 12 gr.
  • Vezels: 8 gr.
  • Eiwitten: 40 gr.
  • Zout: 3.6 gr. (1440 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens