Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Mijn lieve zoon vroeg laatst of ik spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus wilde maken. En wie ben ik dan om dat verzoek naast me neer te leggen. Natuurlijk gaf ik er wel mijn eigen draai aan en maakte er dit recept van. Het is een makkelijk en lekker recept dat je ook nog eens snel op tafel hebt staan. En gelukkig viel het helemaal in de smaak bij zoonlief.

De Italiaanse gehaktballetjes bracht ik o.a. op smaak met zongedroogde tomaatjes. Deze pureerde ik eerst met de staafmixer en kneedde ik daarna door het gehakt. Dit geeft de gehaktballetjes een heerlijke smaak die nog eens wordt versterkt door de tomatensaus. Ook die maakte ik namelijk op een andere manier dan ik normaal doe. In plaats van een fles tomatensaus maakte ik de saus met cherrytomaatjes uit blik en polpa. Hierdoor wordt de saus net wat dikker en nog lekkerder.

Wil je deze spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes en tomatensaus zelf eens maken? Dan vind je hieronder het makkelijke en snelle recept. En op verzoek van zoonlief zette ik er ook een foto van hem bij. Want zo kon iedereen zien hoe lekker het wel niet was. Hier vind je trouwens nog meer lekkere pastarecepten om eens te proberen. Buon appetito!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. spaghetti
  • 400 gr. polpa*
  • 400 gr. cherrytomaatjes uit blik*
  • 2 courgettes
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • verse peterselie
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • olijfolie

Voor de Italiaanse gehaktballetjes:

  • 500 gr. gehakt, half-om-half
  • 2 eieren
  • 8 zongedroogde tomaatjes in olie
  • 6 tenen knoflook
  • paneermeel
  • peper en zout
  • handje peterselie
  • scheutje olijfolie

* Voor de tomatensaus gebruik ik cherrytomaatjes uit blik (Pomodorini di Collina) en polpa van het merk Mutti. Kan je deze niet vinden dan kan je ook een 400 gr. gewone tomatenpassata en 400 gr. gepelde tomaten gebruiken.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke pan met kokend water klaar om zo de spaghetti in te bereiden. Verwarm ook vast een flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden.

Snijd acht zongedroogde tomaatjes in reepjes en doe in een kommetje. Pel zes teentjes knoflook en snijd in plakjes, doe bij de tomaten. Hak een handje peterselie fijn en voeg ook toe. Doe er tot slot een klein scheutje olijfolie bij en pureer alles met de staafmixer of in de keukenmachine.

Kneed de gehaktballetjes

Doe het gehakt in een mengkom en doe hier het gepureerde mengsel bij. Breek er twee eieren boven, kruid met ruim peper en zout en voeg wat paneermeel toe. Kneed het gehakt tot het stevig aanvoelt, blijft het te vochtig dan doe je er wat paneermeel bij. Kneed er vervolgens gehaktballetjes van ter grootte van flinke soepballetjes, net iets kleiner dan een bitterbal. Bewaar even in de koelkast.

Bak de gehaktballetjes

Pel de ui en snijd deze goed fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd met een koksmes in flinterdunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak de gehaktballetjes in twee minuten rondom bruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en bewaar voor zo. Doe weer wat olijfolie in de pan en bak de fijngehakte ui en knoflook tot ze bruin beginnen te worden.

Maak de tomatensaus

Snijd intussen beide courgettes in kleine blokjes en bak nog kort mee als de ui en knoflook mooi bruin zijn. Doe nu de inhoud van de blikken cherrytomaatjes en polpa in de hapjespan. Kruid naar smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en roer alles door elkaar. Schep er de gehaktballetjes bij en roer door de saus. Laat tien minuten pruttelen met de deksel op de pan.

Afmaken en serveren

Bereid intussen de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Laat uitlekken in een vergiet en houd nog even warm in de pan tot de saus klaar is. Hak intussen nog wat peterselie fijn en leg klaar voor zo.

Serveer de spaghetti op de borden en schep hier de gehaktballetjes in tomatensaus over. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en rasp er tenslotte flink wat Parmezaanse kaas overheen. De spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus is klaar. Buon appetito.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 7912 kcal.
  • Vetten 40 gr.
  • Waarvan verzadigd 13 gr.
  • Koolhydraten 57 gr.
  • Waarvan suikers 27 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 44 gr.
  • Zout 4.2 gr.
  • Natrium 1680 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens