Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum

Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum

Bij sperziebonen denk je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan een soep. Toch heb ik het laatst gemaakt en het werd een heerlijke maaltijdsoep waar we allemaal van hebben zitten smullen. Zoals veel andere soepen heb je ook deze sperziebonensoep met krokante stukjes bacon en basilicum zo gemaakt.

De stukjes bacon zorgen voor een lekker ‘krokantje’ zoals de topkoks dat zeggen. En basilicum combineert sowieso al prima met sperziebonen. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke maaltijdsoep die je zo op tafel hebt staan.

Onderaan het recept vind je nog een vegetarische en een wat lichtere variant. Probeer het zelf maar eens, ik weet zeker dat deze soep zal smaken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. sperziebonen
  • 1 l. groentebouillon
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • handje verse basilicum
  • 1 dikke plak bacon
  • 40 gr. roomboter
  • 125 gr. slagroom
  • olijfolie
  • peper en zout
  • verse peterselie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een soeppan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zorg ook dat je een liter warme groentebouillon klaar hebt staan, zelf gebruik ik hiervoor bouillonblokjes van Zonnatura. Verwarm je oven voor op 200 graden.

Maak de sperziebonen schoon door de puntjes eraf te snijden en ze doormidden te breken. Verwijder eventueel de draadjes en zet klaar voor zo. Pel de ui en snipper deze fijn, pel ook de teentjes knoflook en snijd deze goed fijn.

Verwarm een klein scheutje olijfolie in de soeppan en fruit hier de gesneden knoflook en ui in. Zodra het glazig begint te worden voeg je de sperziebonen en de roomboter toe aan de pan. Bak de boontjes al roerend tot de boter helemaal is gesmolten.

Voeg naar smaak peper en zout toe en giet de groentebouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het daarna 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, zet de deksel op de pan en roer af en toe even door.

Leg intussen een velletje bakpapier in een ovenschaal en leg hier de bacon op. Bestrooi met wat peper en doe ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Eventueel kan je de plak bacon halverwege omdraaien en het vet even afgieten. Zodra de bacon mooi krokant is geworden laat je deze even uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de bacon in kleine stukjes.

Doe de inhoud van je soeppan in een blender en pureer samen met een handje verse basilicum tot een mooie soep. Giet de inhoud daarna terug in de soeppan en roer er de slagroom door, breng eventueel nog extra op smaak met wat peper en zout. Het pureren van de soep kan je ook met een staafmixer in je soeppan doen.

Dien de soep op en strooi er wat stukjes krokante bacon in. Hak wat verse peterselie fijn en strooi ook over de soep. Heerlijk met een stukje brood met een beetje boter.

Variaties

Vegetarisch

Voor een vegetarische variant vervang je de stukjes bacon door een sneetje brood. Met wat olijfolie bak je deze in een koekenpan aan beide zijden krokant. Snijd het brood in stukjes en strooi vlak voor het opdienen over de soep.

Lichte variant

Voor een wat lichtere variant kan je de roomboter en de slagroom weglaten, of vervang de slagroom door light kookroom. Vervang de bacon zoals hierboven in de vegetarische variant.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'
Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'
Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'
Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'
Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'
Afbeelding bij 'Sperziebonensoep met stukjes gebakken bacon en basilicum'